fb
10, които...Специални

5 правила за писането и живота от Том Кланси

3 мин.

Том Кланси почина на 66-годишна възраст и остави след себе си хитови политически трилъри и шпионски романи, сред които     най-известни и филмирани са “Ловът на „Червения октомври“”,„Всички страхове”, „Реална опасност” и „Патриотични игри”.

Том Кланси е безспорният фаворит, шампионът сред писателите. Предлага неописуеми приключения – висш пилотаж сред експлозивна смес от престъпления, екшън и нови технологии.„, пише Ню Йорк Таймс за него.

Преди да се превърне в един от най-продаваните и известни американски писататели Кланси е бил застрахователен агент. Той никога не е посочвал списък със съвети за писане, но от неговите интервюта и лекции сайтът Fast Company е събрал 5 препоръки, които биха могли да се приложат за всеки стил на писане.

1. Разкажете история

“По принцип мисля за себе си като разказвач на истории, а не като писател.” Каква е разликата, може да попитате? Вместо да залага на впечатляване на литературните критици посредством експлозивни похвати в писането си, Кланси изтъква една главна цел, поради която пише историите си:

„Да разсея хората от карането на камиони, или почистването на тоалетните, или каквото работят, тази смазваща, скучна работа, която е окупирала бита им. И това е достатъчно добра и доблестна цел за който и да е писател“.

Кариерата на Кланси започва неочаквано, когато тогавашния президент Ронълд Рейгън – мъж, който авторът едва ли е очаквал, че ще следи отблизо литературни среди, обявява „Ловът на „Червения октомври“ за „перфектно заплетена история“.

2. Писането е като играта на голф

“Много хора си мислят, че нещо мистично се случва с Вас (докато пишете – б.ред.), че може би Ви е дошла музата. Но писането не е божествено вдъхновение, писането е тежка работа.” Кланси съветва писателите “да се научат да пишат по същия начин, по който се учат да играят голф – правиш го и продължаваш да го правиш, докато не го направиш както трябва.”

3. Направи така, че писането ти да е по-истинско и от реалното

“Разликата между фикцията и реалността? Фикцията трябва да има смисъл”, казва Кланси. Въпреки че му е отказана военна служба поради тежко късогледство, той все пак успява да завърже контакти по най-високите нива на военното дело. “Той е добре дошъл на борда на самолети и подводници, позволено му е да се вози в танковете колкото му душа иска”, пише репортер за него.

„За мен е изключително важно да направя възможно най-много неща по правилния начин“, казва Кланси. „В книгите си измислих неща, които впоследствие и по плашещ начин се оказаха истински“. Едва ли нещо е по-плашещо с предвидливостта си от романа му “Сянка на честта” (1994), който завършва с разбиването на боинг 747 в Капитолия по време на заседание на Конгреса, предшествал събитията от 11 септември.

4. Блокaжът при писателите е неприемлив

“Дори не обмислям възможността за подобно блокиране на мислите – ако мислиш за това, може и да се случи!”

5. Никой не може да ти отнеме мечтата

“Нищо не е толкова реално, колкото една мечта. Светът около теб може и да се промени, но мечтата ти не. Дори животът ти може да се промени, но мечтата ти не трябва. Отговорностите не трябва да я погубят, независимо колко от тях имате в живота си.  Задълженията, които сте поели, също не трябва да замъглят яснотата на мечтата ви. Съпругът или съпругата и децата ви също не трябва да пречат на осъществяването й. Накратко – никой и нищо не може да ви я отнеме.“