fb
Големите

Туве Янсон в Корабът на вселените

4 мин.
Tuve Janson

Tuve JansonДобре дошли в Муминската долина! Поканени са всички, дори когато Мама Муминка, Татко Мумин и Муминтрол не са си вкъщи. Така че нищо чудно, че синята къща с веранда и пространството около нея гъмжи от всякакви същества.

Пътешественикът самотник Снусмумрик и неговата хармоника са се настанили в палатката край потока. Малката Мю, развеселена за пореден път, че „всички ще умрем”, живее в една от спалните на втория етаж, дебне Муминтрол и разгласява всяка негова тайна. Госпожица Снорк с красивия перчем е дошла на гости временно, но пък амбициозният Сниф е осиновен и живее там за постоянно. И така нататък.

С всяка книга героите се множат и става все по-трудно да се запомнят. Всяко от тях се надява да дойде поне за малко. В представите на другите същества в бленуваното спокойствие на Муминската долина винаги е лято. Мама Муминка винаги знае как да утеши неспокойните или разочаровани герои. Нейната рецепта за кошмарен сън например, е хапване на топли сандвичи посреднощ. Тя е съвсем наясно, че малките тролчета трябва да се впускат в пътешествия, независимо колко опасни са те. Татко Мумин пък, като всички мъже, е убеден в своята мъдрост и че трябва да я предаде на останалите. Понякога той има нужда от приключения – да се качи на лодката си и да плава към хоризонта или с цялото семейство да се засели във фар на остров. А Муминтрол е любим на всички. Рано напролет, веднага след като се събуди от зимния сън, малкото тролче запова да копнее за завръщането на Снусмумрик, но не му се сърди, ако закъснее. Също и ако забрави да се сбогува или да остави бележка на тайното им място. Казват, че Туве Янсон е описала себе си в Муминтрол.

Туве Янсон е от шведско-говорящото малцинство във Финландия. Родителите й са скулптор и художничка и детството на бъдещата илюстраторка и писателка е същото като в книгите й за муминтролите. Лятото семейството се изнася в изолирана къща сред природата и всеки прави каквото му харесва без да пречи на другите. Години по-късно Янсон възпроизвежда този начин на живот, като прекарва топлите месеци в дървена къщичка на остров, брулена от северните ветрове.

Туве започва да пише разкази още на 14-годишна възраст. Още тогава тя илюстрира историите си. Така че когато през 1945 година тя създава първата си книга за муминтролите „Малките троли и голямото наводнение”, вече има голямо количество издадени произведения и илюстрирани томчета. Казва, че заради ужаса от Втората световна война, й се искало да напише нещо наивно и невинно. Следват „Кометата идва”, „Цилиндърът на магьосника” и… славата. Общо историите са девет. За тях през 1966 година тя получава престижната международна награда за детска литература „Ханс Кристиан Андерсен”. Янсон умира през 2001 година на 86-годишна възраст и оставя, освен серията книжки и комикси за муминтролите, още 5 романа и 5 сборника с разкази.

tuve jansonЛюбопитно
Първата рисунка на Муминтрол Туве Янсон рисува съвсем млада след като губи спор с брат си за Имануел Кант. Тя решава да направи портрет на философа върху стената на тоалетната като най-грозното същество на земята – слаб, с дълъг нос и дяволска опашка. По-късно Янсон използва рисунката, но прави Муминтрол малко по-приятен. В първата книга тролчето наистина изглежда доста по-грозничко от по-късния си образ с голям корем и симпатичен заоблен нос.

Ето и муминските истории на Туве Янсон на български, издадени основно от издателство „Дамян Яков” и техните ревюта в „Детски книги“:
Малките тролове и голямото наводнение
Кометата идва
Цилиндърът на магьосника
Корабът на вселените (Мемоарите на татко Мумин)
Тайнството на юни
Омагьосана зима
Невидимото дете
Татко Мумин и морето
В края на ноември

Научете още и за тайнствения остров на Туве Янсон, историята на Муминтролите и още за самата Туве Янсон в „Детски книги“.

Чуйте и песничката от муминтролския сериал:

Авторът на публикацията Гергана Димитрова е един от авторите на блога за детски книги „Алиса в чизми“, който препоръчваме горещо и вярваме, че ще хареса на всички пораснали деца, които продължават да обичат хубавите детски книги.