fb
БиблиотекитеНовини

Училищни библиотеки „обраха“ отличията на Годишните библиотечни награди за 2015 г.

1 мин.

библиотека на годинатаТри от четирите Годишни библиотечни награди на Българската библиотечно-информационна асоциация отидоха при библиотеки към учебни заведения. Отличията за 2015 г. бяха връчени в понеделник в Националната библиотека в София.

Церемонията беше и официално откриване на Националната библиотечна седмица, която ще премине под надслов „Библиотеката – място за всеки“ от 9 до 13 май.

Победителите в четирите категории са:

Антоанета Антонова, Библиотека при ОУ „Любен Каравелов“ – Попово, беше удостоена с наградата „Библиотекар на годината 2015“.

„Млад библиотекар на годината 2015“ е Радослав Желев, Библиотека при СОУ „Любен Каравелов“ – Варна.

Като „Библиотека на годината 2015“ е отличена Библиотека на Бургаски свободен университет. 

В категория „Подкрепа за библиотеките 2015“ връчените награди бяха две – на академик Антон Дончев, който бе номиниран от Библиотеката на БАН, и на Ирена Соколова и Менда Стоянова, номинирани от Управителния съвет на ББИА.

Тази година бе учредена и нова категория – за цялостен принос към библиотечното дело. Неин първи носител е Слава Драганова – директор на Библиотека “Родина” в Стара Загора от 1987 година.Национална библиотечна седмица

„Библиотеката – място за всеки“ е темата на Националната библиотечна седмица, която се организира от Българска библиотечно-информационна асоциация и ще протече с поредица събития в София и страната. Кампанията ще представи ролята на съвременните библиотеките в живота ни, както и развитието и промените в институцията, задвижвани от новите нужди на потребителите.