fb
БиблиотекитеНовини

Умни играчки влизат в библиотека в Стара Загора

2 мин.
Снимка: Sunny Studio

Библиотекари и учители от Стара Загора се учат да работят с умни играчки, софтуер и магичен под, за да повишат интереса на децата към учебния материал. Дейностите се изпълняват в рамките на проект „Ученето може да бъде и забавно с новите технологии“ на Библиотека „Родина“.

Дейностите ще се реализират в две основни училища, три детски градини и детския отдел на библиотеката. По проекта са предвидени две обучения, които ще повишат дигиталните умения и компетенции на учители и библиотекари – за работа със свободен софтуер и с дигитални обучителни играчки, и обучение за работа с интерактивен магичен под. Заложени са и дейности, насочени към децата в училище и в детската библиотека. В програмите „Аз мога – аз знам” и „Вълшебна библиотека” ще се използват интерактивни ресурси като дигитални обучителни игри, игри за СТЕМ дейности, програмируеми пчелички Bee-Bot, таблети, виртуален магичен под, осигурени по проекта.

„Очакваме с използването на дигиталните и СТЕМ ресурси в обучението да се подобри качеството на преподаване в училище и да се създадат допълнителни възможности за повишаване на интереса на децата към учебния материал. Интерактивните учебни игри да насърчат любопитството им към нови знания, да ги провокират да мислят, да разсъждават, да се самооценяват и да развиват качества, които ще са им необходими за учене и занапред“, обясниха от библиотеката.

Планира се проектът да обхване 180 участници от детските градини, 110 ученици от I до IV клас, 40 учители и петима библиотекари. След приключване на дейностите, осигурените ресурси ще могат да се заемат за ползване в учебно време от детските градини и училищата в Стара Загора.

Проектът „Ученето може да бъде и забавно с новите технологии“ се осъществява от 1 декември 2021 г. до 30 септември 2022 г. благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорството с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум“.