fb
БиблиотекитеНовини

Университетска библиотека „без книги“ отвори врати в САЩ

2 мин.

Новооткритият Политехнически университет във Флорида ще приветства първите си студенти в библиотека без хартиени книги, съобщава The Guardian. Вместо високи рафтове с книги и дълбоки хранилища с томове на различни произведения, студентите ще имат достъп до 135 000 електронни издания.

„Библиотеката в нашия университет е напълно дигитална”, споделя директорката на библиотеката Катрин Милър. „Макар да имаме достъп до печатни книги посредством програмата за библиотечни трансфери между унивреститетите, ние силно насърчаваме нашите студенти да четат и работят с информацията дигитално”

Библиотеката е разположена в бяла, куполообразна сграда с площ 1020m2, проектирана от испанския архитект Сантияго Калатрава. Без книжни тела, помещението представлява светло, отворено пространство, в което са поставени компютърни устройства, бюра и уютни кътчета за четене. Бюджет от 60 000 щатски долара е заделен за купуване на нови електронни книги, нужни на студентите, които за момента не са налични. Системата на библиотеката е разработена така, че когато една книга е разгледана два пъти от студенти, то тя автоматично се купува. Катрин Милър обяснява, че по този начин студентите и преподавателите в университета имат достъп до повече литература, а университетът да плаща само, когато книгата наистина се използва.

Новият университет предлага специализирани програми в областта на науката, технологиите, инженерните науки и математиката. Директорката на библиотеката споделя, че нейна цел е да подготви студентите за високо-технологичното развитие като им даде опит в работата с модерните технологии и допълва:

„Способността да се четат, усвояват, управляват и търсят дигитални издания е от особено значение в индустрията. Новата високо-технологична библиотека е проектирана с цел да помогне на студентите да станат по-добри технологични потребители и учащи”.

Други библиотеки, в които липсват книжни издания в САЩ са още библиотеката в Бексар Каунти, Тексас, една ученическа библиотека в Минесота и двете от библиотеките на НАСА.

Разгледайте и как изглежда самата библиотека тук:

[ + ]