fb
От издателстватаСпециални

В началото бе… историческата романтика

7 мин.

historical romance_banner

Advertorial

През последните години еротичната и романтична литература под кодово име New Adult Fiction сякаш много смело и настойчиво намери място на книжния пазар, в медийното пространство и в бурните читателски дискусии онлайн и офлайн. И някак остави впечатлението, че именно това е актуалната книжна тенденция в световен мащаб – “нова”, “гореща” и “скандална”.

историческа романтикаНищо обаче не започва от днес, защото преди да се появят всички “страстни” нюанси на любовните романи в модерната литература, историческата романтика провокираше “скандално” исторически епохи и личности, разпалвайки “горещо” въображението на читателите.

Именно затова в “Дните на любовта и еротиката” тази година ви потапяме по-надълбоко в жанра на историческата романтика и някои негови харктеристики.

Мистика и страст от миналото

историческа романтикаИсторията е интригуваща тема не само в своята достоверност, но и в своята фикция. Още от детството и времето на приказките графове, рицари, пирати и популярни исторически личности са атрактивни герои, чийто живот провокира читателите за съпричастност и съпреживяване. А на по-късна възраст (най вече при момичетата) идва именно историческата романтика като логично бягство от иначе скучното или прекалено забързано ежедневние. Любовна история на фона на непозната историческа епоха в далечни земи е основна характеристика на жанра. А сюжетните перипети след множество обрати непременно достигат до happy end. Не рядко историите се разминава с реалната достоверност на събитията, това обаче не пречи именно мистерията около миналото да провокира любопитството на читателите както към конкретните събития и личности, така и към любовните взаимоотношения на героите.

Пътят на историческата романтика

Жоржет ХейърИсторическата романтика като жанр се появава в началото на ХХ век, макар основите да са поставени много преди това със средновековните “рицарски” романи, а според някои изследователи и много преди това. В модерното разбиране за родини на този жанр се възприемат Великобритания и САЩ.

На Острова едни от първите книги в жанра са тези на Жоржет Хейер. Първият й роман „The Black Moth“, е публикуван през 1921, а действието се развива през 1751. Около 1935 започва да пише и своите прочути романи за Регенсткият период, които са вдъхновени от книгите на Джейн Остин. В нейните книги историческите детайли, обикновено са по-скоро като лирическо отклонение, което повече разяснява на читателите детайли за епохата, отколкото да играе ключова роля в развитието на сюжета в романите.

Flame-and-FlowerОт другата страна на океана за начало на жанра се смята романът на Катлийн Удиуиз „The Flame and the Flower“ („Пламъкът и цветето“) от 1972. Той освен че е една от първите книги, които се появяват първо с меки корици, се разпространява и в аптеките, супермаркетите и други масови търговски обекти. Романът има небивал успех, последван от силен читателски интерес и за следващите романи на Удиуиз.

Само 3 години по-късно, през 1975, са публикувани над 150 книги от жанра “историческа романтика” с продадени в повече от 40 милионен тираж. В повечето случаи сюжетите на романите обхващат моногамната връзка между безпомощна героиня и мъж, който я спасява, дори когато сам е причината за поставянето й в опасност. Провокативните корици с разголени жени в ръцете на алфа мъжкари пък раждат термина „bodice-rippers.“(разкъсвач на корсети), който днес се счита за обиден. С времето жанрът и героините му търпят развитие – стават много по-независими и силни, а често успяват да се превърнат и в истински обекти на възхищение от страна на своите любими.

dni na lubovta i erotikataИменно историческата романтика първа разбива стереотипа за слабите жени и алфа мъжкарите в по-широкото поле на любовните романи. Пикът на тази тенденция в историческата романтика е през 80-те години, а най-популярни се оказват сюжетите с рицари, войни, пирати и каубои. През 90-те пък място в книгите от жанра намира и хуморът чрез включването на различни забавни елементи или герои.

От викинги, графове и пирати до каубои и индианци

602254Поджанровете на историческата романтика напрактика се дефинират от героите и историческите периоди, в които се развиват.

Сред най-популярните са романите за:
Средновековни времена – в които действието се развива обикновено в периода между 900 и 1500 година на Британските острови. Жените тук често се възприемат като предмети и трябва да използват находчивостта си, за да си намерят съпруг, който да им позволява да бъдат себе си, но и да ги защитава. Мъжкият протагонист обикновено е рицар или аристократ и макар да се “учи да уважава нейните идеи”, той е доминантният и водещият във връзката.

myfairvikingВикинги – тук действието се развива отново в средновековието, а главните герои – изявени алфа мъжкари от скандинавски произход, са “опитомени” от жените героини. Този поджанр включва още много приключения, пътувания и битки, които се обвързват тясно с културата на вигингите.

Пирати – тези представители на историческата романтика включват герои пирати. Обикновено пиратите са “лошите момчета”, водени от свободолюбив дух и мечти за богатства. Девойката традиционно е пленена в началото на романа, принудена да се подчинява, докато в един момент се влюбва в своя пират. По-рядко се срещат жени пирати.

IHE final coverУестърни – този поджанр се развива на териториите на САЩ, Канада и Австралия и противно на стериотипите от киното, където жените в дивия запад са маргинализирани, тук именно те са главни действащи лица. Героините обикновено са принудени да пътуват до границата и трябва да се научат да живеят в “мъжкия свят”, а в края на романите успяват да преодолеят всички препятствия със силата на своята любов. От друга страна в същия поджанр мъжете са изградени като самотници, диви и неопитомени.

Други поджанрове на историческата романтика включват сюжети, които се развиват във времето на Тюдорите, Златния век на Елизабет, Нютон Стюарт, Регентският период, Викторианската епоха, Колониалните години в Америка, Гражданската война в САЩ и началото на ХХ век.

Завръщане към историческата романтика и в новия век

В началото на ХХI век историческата романтика сякаш изживява спад и започва по-рядко да се откроява по книжните витрини. Статистиките обаче показват, че жанрът все още заема ключова позиция с 33% от продажбите в сегмента на любовната литература в САЩ. Вероятно затова не е случайно и че новият роман от романтичния импринт “Уо” на Егмонт България е точно историческа романтика.

В леглото на дяволаВ леглото на дявола” на Лорейн Хийт е от ярките представители на жанра и ще предложи на читателите много вълнуващи моменти, а до края на годината под знака на импринта ще излязат още 3 заглавия от историческата романтика.

Ето и малко повече от сюжета на книгата:

Наричат го графът-дявол – мошеник, набеден за убиец, израснал из жестоките лондонски улици. Мъжете се страхуват от него, жените го избягват като проклятие. Освен една. Лейди Катрин Мабри рискува повече от репутацията си, сближавайки се с красивия Лусиан Лангдън, но няма друг избор. Би направила всичко, за да предпази тези, които обича – дори да преговаря със сатаната. Тя може да му помогне да получи всичко, което иска. Но това, което желае в замяна, ще застраши живота им. И когато опасността наближава, Катрин открива невероятно страстен мъж, а той – изключително смела жена.

[ + ]