fb
Книги и киноСпециални

„В обувките на Сатаната” триумфира на наградите „Еми” в пряка борба с „Игра на тронове” и „Къща от карти”

3 мин.

Прочутият американски сериал „В обувките на Сатаната” се превърна в „големия победител” на 66-та церемония по връчването на наградите „Еми”. Почти година след излъчването на последния си епизод, „В обувките на Сатаната” грабна приза за най-добър драматичен сериал. Сред едни от най-сериозните конкуренти на известната драма бяха фентъзи поредицата на HBO „Игра на тронове” по романа на Джордж Р. Р. Мартин, както и политическият трилър „Къща от карти” на Netflix, адаптация по едноименната книга на Майкъл Добс. Въпреки многото си номинации – 5 за „Игра на тронове” и 6 за „Къща от карти”, двата сериала не взеха нито едно отличие.

От Netflix обаче подходиха с чувство за хумор към загубата си и поздравиха авторите на „В обувките на Сатаната” с интересно видео.

Голямата звезда на сериала „В обувките на Сатаната” Брайън Кранстън, който преди няколко месеца съобщи за предстоящото излизане на първата му автобиография, също не остана с празни ръце. Той беше удостоен с награда най-добър актьор в драматичен сериал заради невероятното си превъплъщение в учителя престъпник Уолтър Уайт. Отличието пък за най-добра актриса в драматичен сериал получи Джулиана Маргулис за ролята си в правната сага „Добрата съпруга”. В категориите най-добра актриса в поддържаща роля за драматичен сериал и най-добър актьор в поддържаща роля за драматичен сериал триумфираха Анна Гън и Арън Пол от „В обувките на Сатаната”.

За най-добър комедиен сериал беше обявена продукцията на „ABC” – “Модерно семейство”. Джим Парсънс отнесе статуетката за най-добър актьор в комедиен сериал заради ролята си на странния математик в  „Теория за големия взрив”. Наградата в същата категория при дамите отиде при Джулия Луис-Драйфъс за ролята й в политическата сатира „Veep”. Тай Бурел спечели второто си отлиичие „Еми” за най-добър поддържащ актьор в комедиен сериал заради участието си в „Модерно семейство”. В категорията за най-добра поддържаща актриса в комедиен сериал победител беше Алисън Джани за ролята си в продукцията „Мама”.

Работата на актьорите от минисериалите „Зловеща семейна история” и „Шерлок: Неговият последен обет” също получи признание. Бенедикт Къмбърбач и Мартин Фрийман грабнаха статуетките за най-добър актьор в главна роля и най-добър актьор в поддържаща роля за минисерерията от поредицата на ВВС „Шерлок”. Актрисите Джесика Ланг и Кати Бейтс пък се сдобиха с „Еми” за най-добра актриса и най-добра актриса в поддържаща роля за минисериала „Зловеща семейна история”. За най-добър режисьор в същата категория беше награден Адам Бърнстейн за „Фарго”.

„Фарго” беше удостоен и с „Еми” за най-добър минисериал. Телевизионната продукция представлява римейк върху култовия филм на братя Коен. Наградата за най-добър телевизионен филм отиде при „Нормално сърце”. Лентата с участието на Алек Болдуин и Джулия Робъртс разказва за разпространението на болестта СПИН през 80-те години на ХХ век.