fb
Ревюта

Митични създания дебнат софийските магьосници „В сърцето на Странджа“

4 мин.

Миналата година софийските магьосници на Мартин Колев се появиха с гръм и трясък на родния книжен хоризонт, завладяха столичните улици и площади и плениха сърцата на зорници и здрачници не само в София, а из цяла България. Симпатичните герои, дребните магически детайли и (не)познатата страна на града допринесоха за създаването на успешна история, но оставиха усещането, че истинското развитие тепърва предстои.

„Софийски магьосници: В сърцето на Странджа“ (изд. Ciela“) ни среща със старите познайници точно година по-късно. За младия магьосник Бриян светът е коренно различен. Останал безамулетен в битката на улица „Дъждовна“, той постепенно се опитва да пробуди и разбере силата си под вещия надзор на учителката си баба Буря. Много от въпросите, които го измъчват, обаче остават без отговор.

Свилен е изчезнал безследно, Ванина също я няма, а сборната им шайка от зорници и здрачници случайно се сдобива с нов член, който допринася за вълненията на Бриян. Един привидно обичаен купон води до крайно необичайни последици и запраща групата от центъра на София в горите на Странджа – в едно село, където идилията всъщност прикрива огромна опасност.  

Че Странджа ще играе важна роля в действието, е ясно още от заглавието, но начинът, по който героите „пътуват“ между софийската сцена и планинското село, е изненадващ. Целият странджански сюжет е много свежо допълнение към историята, фолклорните мотиви допринасят за мистиката и фантастичното усещане и на техния фон „градската“ магическа реалност изглежда още по-истинска. Змеят, самодивите, горските пейзажи и селският панаир всъщност са си част от самостоятелен свят и дори ми се искаше да не се връщаме в София (както често се случва, когато си в планината).

Освен смяната в пейзажа развитие има и в героите. След приключенията в първата книга животът на познатите ни персонажи привидно се е завърнал към нормалния си ритъм, но те самите вече не са същите. Най-явна, разбира се, е промяната у Бриян, който определено е пораснал. Тук го намираме по-сериозен и малко по-мрачен отпреди.

Мартин Колев (снимка: Cultinterview)

Връзката му с Буря е изградена възхитително – топли, реални, човешки отношения, нашарени с обичайните дрязги, които имаме с най-близките си, но и с увереното усещане за семейна подкрепа и обич, независимо от обстоятелствата. Бриян и Буря наистина са си станали семейство и миналото на двамата се разкрива паралелно. Произходът на момчето и младостта на учителката му се оказват свързани, а отдавна забравени събития припомнят за себе си и носят последиците си през годините.

Останалите герои, за съжаление, отново са предимно на заден план. Липсата на Свилен се усеща остро, но с отстъпването му зад кулисите светлината на прожекторите огрява по-силно Бриян, който е реалният герой на историята. Белота, Иза и другите са си колоритни симпатяги още от първата книга, но така и не разбираме как всъщност са им се отразили преживените събития. Потенциалът на второстепенните персонажи не получава шанс да се разгърне и те си остават повърхностни образи, пожертвани, за да се запази фокусът върху Бриян.

Динамиката между зорници и здрачници също се е променила спрямо предишния роман. След сливането на шайките на Свилен и Ванина магьосниците от двете фракции в София са започнали постепенно да се сближават и да размиват границите на разделението. Както всяка промяна на статуквото обаче, и тази предизвиква противоречиви реакции. Малките детайли на магическия социополитически контекст и намигванията към нашата действителност са от онези съкровища, които толкова ми харесаха в първата книга и които Мартин Колев продължава умело да поставя на точните места и в точното количество.

„В сърцето на Странжда“ подема ритъма, зададен от „Софийски магьосници“, но не успява съвсем да настигне предшественичката си. Много от любопитните елементи и герои остават недоразвити и някои от въпросите все още не са получили без отговор. Стилът на Мартин Колев обаче става все по-добър – свежите закачки и препратки надничат от страниците и правят романа лек и приятен за четене. Действието, макар и малко мудно, задава основа за сериозен екшън и неочаквани разкрития в следващата част, а и магическа София винаги крие още една тайна.

Още мнения за романа можете да намерите в блоговете „Hrisilandia“ и „No Other Stories“.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!