fb
НовиниПо света

Вълна от детски книги, в които главни герои са бежанци от мюсюлманския свят

2 мин.

Детски писатели ще издават книги, в които протагонистите ще бъдат млади мюсюлмански бежанци, съобщи The New York Times. Авторите са избрали да се насочат в тази посока, за да хуманизират и да придадат по-личен характер на нарастващия бежански конфликт сред младите читатели.

Писателят Алън Грац раздава автографи върху новата си книга „Refugee“. Снимка: New York Times

Вълната от детски книги за бежанци мюсюлмани ще излезе сред най-лошата бежанска криза, която светът е виждал от Втората световна война насам. Милиони цивилни – много от тях деца, бягат от войната и въстанията в Сирия, Ирак и Афганистан. Според UNICEF само Сирийската гражданска война е отнела животите на повече от два милиона деца.

Някои от тези романи изследват рискованите пътувания, които бежанците поемат. Те често поверяват живота си на контрабандисти и минават през военни зони, контролирани от бунтовнически групи и екстремисти. Други се фокусират върху дискриминацията, с която мюсюлманските бежанци се сблъскват.

“Исках да направя отделните бежанци видими и да превърна статистиките в имена и лица, с които децата могат да се свързват. Когато започнах да пиша книгата като отговор на сирийската бежанска вълна, не знаех колко уместна ще бъде всъщност, когато бъде завършена”, казва пред NYT един от авторите – Алън Грац.

Учители и библиотекари също приеха книгите като начин да обяснят бежанската криза на децата. Романът на Грац “Refugee” излезе в края на юли с първоначален тираж от 200 000 копия, а представянето му включва турне в над 40 училища в САЩ.