fb
Варна Лит 2017Събитията

Варна Лит 2017 – страхотните срещи, които изпуснахте

4 мин.

Десетки срещи с деца от варненските училища проведоха български писатели и известни личности по време на фестивала Варна Лит 2017 от 31 май до 3 юни. Сред тях бяха и петима носители на наградата „Бисерче вълшебно“ – Юлия Спиридонова-Юлка, Радостина Николова, Никола Райков, Неделчо Богданов и Ал Торо.

Радостина Николова посети ОУ „Васил Априлов“, СУ „Любен Каравелов“ и ОУ „Цар Симеон Първи“. Учениците с интерес слушаха нейния разказ за това как се е захванала с писането на книги, какво я вдъхновява за нови книги и какви са бъдещите й планове. Авторът на книгите-игри за малкото таласъмче Никола Райков пък започна своите срещи с варненски деца още на 30 май, като посети ЧОУ “Малкият принц”, Трето ОУ „Ангел Кънчев” и СУ “Св. Климент Охридски”. На 31 май неговите срещи с читатели продължиха в СУЕО “Ал. С. Пушкин” и ОУ „Захари Стоянов“. На 1 юни Николова и Райков се включиха и в празника на ЧОУ „Мечтатели“, а на 31 май имаха отворена среща с читатели в отдел „Изкуство“ на РБ „Пенчо Славейков“ във Варна.

На 2 юни Юлия Спиридонова се срещна с учениците от СУ „Гео Милев“ и ЧУ “Малкият принц”. За своите книги за малкото краставо жабче („Бъди ми приятел“, „Каква магия крие се в снега“ и „Къде си, слънце“) тя разказа на малки читатели в книжарница „Сиела“ на 3 юни.

Младата художничка Катина Недева посети НУ „Васил Левски“ в кв. Аспарухово на 31 май. По-късно същия ден в отдел „Изкуство“ на библиотеката тя чете от илюстрираната от самата нея книга на Анета Дучева „Пиано от картон“, и показа на присъстващите варненчета как да си направят картонено пиано.

Варненските писатели Елена Владова и Райна Пенева също се включиха във фестивала. Те посетиха съответно третокласници от ОУ  „Йордан Йовков“ и СУ „Климент Охридски“ и ОУ „Черноризец Храбър“. На 31 май двете имаха среща с читатели в отдел „Изкуство“ на регионалната библиотека.

На 2 юни Петя Александрова имаше приказна среща с малки читатели в Детски отдел на регионалната библиотека, а на 3 юни разговаря с учениците от Полското училище в града.

https://www.instagram.com/p/BU1JKwAAU2B/

Емил Конрад направи изненадващо посещение на учениците в Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, където си поговори с гимназистите. На 3 юни във варненския Фестивален и конгресен център влогърът представи своята стенд-ъп комедия „Изкуството да бъдеш мързелив“, последвана от среща с фенове в книжарница „Сиела“.

Зорница Христова посети основно училище „Добри Чинтулов“, а след това отдели време за своята „Сладоледена риторика“ на 2 юни в отдел „Изкуство“ на регионалната библиотека. На 3 юни в Социалната чайна показа на децата един по-различен и неочаквано приключенски поглед към града с книгата си „Градска география“.

На 1 юни Неделчо Богданов и Ал Торо разговаряха за книгите игри и поредицата „Българ“ с ученици в ОУ „Стефан Караджа“, а след това представиха книгата „Малкият Българ. Вампирът от Несебър“ в книжарница „Сиела“. На следващият ден двамата се срещнаха с ученици в Национално училище по изкуствата „Добри Христов“.

В отдел „Изкуство“ на РБ „Пенчо Славейков“ на 1 юни художникът Дамян Дамянов разказа на близо 50 варненски деца за своята занимателно-образователна книга „Нарисувай ми овца“ по време на едноименна работилница. С негова помощ те направиха свои овце, рози и вулкани от глина. По-рано същия ден той гостува на учениците в Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ и има разказа за работата на илюстратора на книги.

На 2 юни в Общинския детски комплекс близо 30 деца участваха в работилницата „Камъче си нарисувай“ с Лора Филипова от фондация „Детски книги“. Децата научиха интересни факти за първата славянска азбука – глаголицата, изписаха първите букви на своите имена на нея върху камъчета и съставиха кодирани съобщения с красивите букви, създадени от Константин Кирил Философ преди повече от 11 века.

На Деня на детето в регионалната библиотека Валентина Стоева от фондация „Детски книги“ разказа на настоящи и бъдещи родители как да отгледат читатели. В своята лекция тя даде 9 и половина съвета за четене от самото раждане, а като слушател на срещата присъства и 10-месечната Мая.