fb
БиблиотекитеНовини

Варна преживява Александър Дюма до август

2 мин.

Държавна опера – Варна и Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ отбелязват 215-годишнината от рождението на Александър Дюма-баща с инициативата „Да преживеем Дюма“. В периода 20 юни – 22 август разнородни инициативи – от литературни четения, киномаратон, изложба и дори семинар по фехтовка – ще привлекат младите хора в морската столица.

Организаторите споделят, че целта на инициативата е да се популяризира четенето, творчеството и хуманистичните послания в романите на един от най-големите световни писатели, както и да приобщи младите хора към сценичните изкуства“.

Поводът е осмото издание на Опера в Летния театър – Варна 2017, в което са включени двата мюзикъла „Тримата мускетари“ от Максим Дунаевски и „Граф Монте Кристо“ от Ив Деска. Любимите романи на Дюма-баща оживяват на сцената на Летния театър във Варна на 29 юни, на 24 юли, когато е рожденият ден на великия писател, и на 22 август.

Програма до края на инициативата „Да преживеем Дюма“ – Варна 2017:

 • 29 юни и 22 август, Опера в Летния театър
  Премиерни спектакли за България на мюзикъла „Тримата мускетари” от Максим Дунаевски
 • 30 юни, Семинар по фехтовка и сценичен бой
  С преподавателя от НАТФИЗ и участник в постановъчния екип Николай Дериволков
 • 22 юли, Регионална библиотека „Пенчо Славейков
  Киномаратон на филмови екранизации по Александър Дюма – баща с Елица Матеева
 • 24 юли, Опера в Летния театър
  Спектакъл на мюзикъла „Граф Монте Кристо” от Ив Деска
 • юли-август, Регионална библиотека „Пенчо Славейков”
  Изложба с издания на Александър Дюма – баща

Кампанията е отворена за различни неправителствени организации към кампанията, като читалища, учебни заведения, организации с нестопанска цел, ангажирани със свободното време на децата и младежите, и книжарници е необходимо да попълнят предварителна онлайн заявка.

[ + ]