fb
БиблиотекитеНовини

Варненската библиотека с 12 000 нови записа в Европейската дигитална библиотека

2 мин.
pencho slaveikov varna

pencho slaveikov varnaРегионалната библиотека “Пенчо Славейков” град Варна е внесла 12 000 нови записа в Европейската дигитална библиотека (“Европеана”), съобщава сайта на в-к „Черно море“, позовавайки се на агенция „Фокус“.

В основната си част записите са статии от варненския периодичен печат. В „Европеана” вече е наличен превод на част от материалите, както и възможност за търсене на съответните езици, което в голяма степен облекчава хората, които не ползват български.

Директорът на Варненската регионална библиотека Емилия Милкова уточнява, че  България има около 50 000 записа на този етап. От тях около 32 000 са на библиотеката, която тя ръководи. Милкова коментира още, че процесът на дигитализация е неглижиран от Министерство на културата. По нейни думи, се правят спорадични опити, които остават безрезултатни. Тя подчертава, че директивата, поставена от Европейския съюз е за между 300 000 и 500 000 записа, които трябва да внесе българската държава в „Европеана” през 2015 година.

Директорът на библиотека „Пенчо Славейков” посочва още, че освен дигитализацията на варненския периодичен печат е започнала дигитализацията и на част от редките и ценни издания на библиотеката. Стремежът в процеса на работа е да се даде достъп през Интернет до документи, които са действително стойностни. В момента се дигитализират едни от първите издания на класиците в България. В мрежата вече е достъпно и първото издание на Алеко Константинов “До Чикаго и назад”, както и “Пътеписи за Стара планина” на Иван Вазов. Едно от нещата, които са дигитализирани са и първите закони, а чрез каталога на библиотеката може да бъде видян Закона за обществените поръчки, който действа от края на XIX век.

Дигатилизираните издания са достъпни през каталога на Варненската библиотека.