fb
БългарияНовини

Вдъхновен от Стивън Кинг художник пуска уникален албум

3 мин.
petar stanimirov

petar stanimirovУникален двуезичен албум с лимитиран тираж с картини на художника Петър Станимиров, вдъхновени от творбите на Краля на ужаса Стивън Кинг, ще представи на читателите „Изток-Запад” за рождения ден на Кинг на 21 септември. Всеки екземпляр от големия аблум ще бъде номериран и подписан лично от художника. Към книгата издателството ще подарява и приложение с други вдъхновени от писателя илюстрации на Петър Станимиров в черно-бялата гама, като самото приложение ще може да се купува отделно на символична цена.

Сред картините във „Вдъхновено от Стивън Кинг“ са преработени знакови корици от най-силните години на книгите на писателя у нас – първите издания на „То”, „Томичукалата”, „Сияние”, „Кери”, „Мъглата”, „Подпалвачката”, „Гробище за домашни любимци”, „Сейлъм’с Лот”, „Сблъсък” и още много други. Ще бъдат включени и непобликувани досега разработки по романите на Краля. „Картините са оформени дигитално и носят истинския дух на изключителните книги на Кинг – творения от мрачните дълбини на ума на един гениален писател“, уверяват ни от издателството.

„Това е вашата Кула, вашият ка-тет, вашето сияние; отвъд булото на мъглата ви очакват озъбени клоуни, невръстни вампири и психопати убийци, а през очите на дракона ще видите тъмната половина на Краля. Ще изживеете нещо незабравимо и специално, защото държите в ръцете си пътеводител от света на най-зловещите и провокативни кошмари, съновидения и неизживени спомени, които ще разкрият една вдъхновяваща, артистична и достойна форма на изкуството”, пише в увода към албума журналистът и известен хорър-фен Благой Иванов. Творбите на Петър Станимиров вече получиха признание, като бяха публикувани в колекционерското издание Knowing Darkness: Artists Inspired by Stephen King, включваща вдъхновени от Кинг илюстрации на художници от цял свят и струваща при излизането си почти 300 долара.

stanimirovОт „Изток-Запад” обаче обещават цената на българското издание да бъде приемлива, като в общи линии ще покрие разходите по издаването. Те обясниха, че дебелината на хартията и нестандартният формат правели отпечатването изключително сложно. „Седмици наред търсихме кой може да отпечата и зашие подобно издание, направихме са десетки проби, дори се свързахме с професионални шивашки и обущарски фирми, но все удряхме на камък за подобна невиждана у нас поръчка“, разказаха от издателството.

Решението на проблема все пак е намерено и на 21 септември албумът ще бъде представен официално по време на откриването на изложбата на Петър Станимиров в American Corner на Столична библиотека. Изложбата ще продължи до Хелуин – 31 октомври, ще има много събития, свързани с Краля на ужаса, ще бъдат раздадени много награди и ще бъдат прожектирани напълно безплатно знакови филми по негови произведения.