fb
@-книгиЕ-книги

Вечният спор: четец или таблет?

2 мин.
kakvo e echetets

е-четциПо-голямата част от хората смятат, че ако могат да четат електронна книга на дадено устройство, то е електронен четец. Заблудите по темата са много и масово разпространявани. Блогърът Майкъл Козловски от goodereader.com обяснява с какво е уникален е-четецът и какви са предимствата му пред таблетите, смартфоните и iPad:

Не всяко устройство, на което могат да се четат дигитални книги, е е-четец, както медиите се опитват да убедят широката публика. Технологията на производство на е-четците доста се различава от тази на смартфоните и таблетите.

Повечето компании производители на е-четци използват e-ink технология за дисплеите им. Тя позволява максимално възпроизвеждане на хартиения носител на информация. Този тип екран консумира енергия само докато се променя страницата, така че батерията на е-четците издържа средно месец или два. LCD екраните се обновяват непрекъснато, изображението се движи невидимо за човешкото око, но осезаемо – изразено в бързата умора на очите ни.

Е-ink дисплеят (за разлика от LCD) не излъчва, а работи само с отразена светлина, която е равномерно разпределена по цялата повърхност. Колкото по-силна е фоновата светлина, толкова по-контрастно и отчетливо е изображението – точно както при хартиените книги.

Таблетите не вършат добра работа при четене в условия на ниска осветеност или през нощта. Някои e-book приложения имат режим на четене през нощта, който прави фона черен, а текста бял. Има много проучвания за това как четенето през нощта потиска хормона мелатонин. Ето защо хората, които прекарват много време, взирайки се в таблети, монитори и т. н. имат проблеми със съня или се определят като нощни птици.

Във видеото по-долу демонстрираме основните разлики между е-четец и таблет. Надяваме се да разсеем погрешните схващания по отношение на двете технологии: