fb
БиблиотекитеНовини

Вицепрезидентът Попова и премиерът Райков – Посланици на библиотеките

2 мин.

Вицепрезидентът Маргарита Попова и министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков получиха звание „Посланик на библиотеките” от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА). Двамата бяха удостоени с почетните титли на церемонията по откриването на Националната библиотечна седмица в Софийска градска художествена галерия във вторник вечер.

„Няма развито общество без просветени членове на обществото и просветени институции. Започнала съм работа в издателство, след това започнах да се занимавам с юридическа дейност, но дори и тогава не напуснах полето на знанието и четенето. Сега и като вицепрезидент постоянно и последователно с цялото си сърце работя на полето на знанието“, сподели Маргарита Попова при получаването на своята значка „Посланик на библиотеките”.

Премиерът Марин Райков разказа за последното си посещение в библиотека, само преди седмица в Зографския манастир в Атон. „В уникалната атмосфера на библиотеката си дадох сметка, че и ние българите сме нация, чиято самоличност е много тясно свързана с книжовността, с книгите и техните послания за бъдещето”, каза той. „Поемам ангажимента като министър-председател, а и след това, да инвестирам усилия в подкрепа на книгата в нашето общество, която в този момент отчаяно има нужда от по-важно място в нашето всекидневие”, допълни министър-председателят.

По време на тържеството председателят на ББИА Снежана Янева обяви имената и на останалите посланици на книгата. Сред тях са министърът на културата Владимир Пенев, критикът и поет Марин Бодаков, онлайн експертът Жюстин Томс, създателят на сайта „Детски книги” Валентина Стоева и Александър Кръстев, създател на „Аз чета”.

На церемонията бяха връчени и традиционните Годишни библиотечни награди на ББИА.