fb
НовиниПо света

Владимир Полеганов ще участва в литературен фестивал в Ню Йорк

2 мин.

Владимир Полеганов ще участва в три дискусионни панела в два дни от тазгодишното издание на фестивала New Literature from Europe („Нова литература от Европа“) в Ню Йорк. Младият български писател се включва в програмата на престижния международен форум по инициатива на Фондация „Елизабет Костова“ и с подкрепата на Министерството на културата на България.

Във вторник, 27 ноември, той ще бъде дискутант в панела „Обществени срещу лични повествования“ заедно с писателите Брит Билден (Норвегия), Адриан Грима (Малта), Сара Мюлеман (Белгия) и Ференц Темеси (Унгария). Те ще коментират как успяват да се справят с взаимносвързаните сфери на публичния и частен дискурс в творчеството си, както и социалната отговорност на писателя да борави с думите. Ще опитат да намерят отговор на въпроса: „Каква е връзката между истина и реалност, когато става въпрос за думи?“.

На 28 ноември Полеганов ще участва в панела „Четене: европейски гласове в оригинал. Останалите дискутанти са Бруно Виеира Амарал (Португалия), Теодора Бауер (Австрия), Габия Грушате (Литва), Йоана Парвулеску (Румния), Ференц Темеси (Унгария) и Киара Валерио (Италия). Авторите ще четат собствените си произведения, и то на майчиния си език. Събитието предвижда превод на английски.

По-късно в същия ден ще се състои и третата дискусия с българско участие – „ИТ: Какъв е залогът?“. По темата за съвременните технологии и как те променят комуникацията и развитието на глобалната икономика ще говорят Владимир Полеганов, Габия Грушате (Литва), Луна Мигел (Испания) и Урсула Андкйер Олсен (Дания).

Владимир Полеганов е автор с нюх към нестандартните прочити на действителността – и като автор, и като преводач. Разказът му „Кладенецът“ печели втора награда на Националния конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев“. През 2015 г. „Птиците” е включен в антологията Best European Fiction на издателство Dalkey Archive Press. Негови творби са публикувани в списанията „Следва“, „Море“, „Страница“ и „Granta България“, както и в „Литературен вестник“ и Drunken Boat. Автор е на сборника с разкази „Деконструкцията на Томас С.“ (изд.  УИ „Св. Климент Охридски“) и романа „Другият сън“ (изд. „Colibri“).

Снимка: „Монитор“