fb
Ревюта

Внезапна зора – един роман за бойни изкуства

3 мин.
Vnezapna zora

Vnezapna zoraЕдин от първите ми спомени от детството е как ходех с брат ми да гледам „Манастира Шаолин”, „Любимка 13” и други китайски (предполагам) филми за бойни изкуства. Трябва да съм била на 5-6, но и до днес е един от най-ярките образи от детските ми години.

Сигурно тогава се и зародила страстта ми към Изтока и бойните изкуства, макар и, признавам си, самата аз да не постигнах нищо на това поприще. Все още съм омагьосана от красотата и грацията на движенията на този спорт. Дори само поради този факт, нямаше как да пропусна „Внезапна зора” на Горан Пауъл.

Историята се заплита около митичната фигура на Бодхидхарма, основател на бойните изкуства в манастира Шаолин. Животът на Бодхидхарма, останал известен в историята като Да Мо, е забулен в мистерия. Малко е информацията, достигнала до наши дни. Едно е сигурно, той е индиец, който е пренесъл дзен будизма в Китай.

В романа Горан Пауъл представя Бодхидхарма като син на индийски военен аристократ, който напуска войската, за да следва пътя на будизма. Самият той по-късно става учител и бива натоварен с мисията да го разпространи в Китай. Там, съдбата пресича пътя му с Ко, китайски войник, който бяга от армията и става негов ученик. След редица перипетии двамата стигат до Шаолин и така се поставя началото на известните бойни изкуства от манастира. Но това дава бегла представа за сюжета на романа. Историята е изпъстрена с приключения, интересни персонажи, дори и появяващи се за кратко, както и разбира се зараждането на бойните изкуства в манастира Шаолин.

Някъде из представянията на „Внезапна зора”, прочетох, че е сравнявана с „Шогун”. Това е твърде смело твърдение, предвид мащаба и доста по-задълбоченото проучване на Джеймс Клавел за неговия роман. Но въпреки това Горан Пауъл е успял да пресъздаде историята на Бодхидхарма по един увлекателен и интригуващ начин. В допълнение, стилът му е лек и приятен за четене и със сигурност ще се хареса не само на почитателите на бойните изкуства, но и на всички любители на исторически романи. Има от всичко по-малко, приключения, пътувания в далечни страни, малко любов, хумор и източна философия.
Bodhidharma
Накратко, не подценявайте книгата само заради заглавието и сюжета. Да, ще се хареса предимно на хора, занимаващи се и интересуващи се от бойни изкуства, но ще допадне и на всички почитатели на Изтока и историческите романи.Тъй като книгата няма трейлър, но пък бих искала да приключа с нещо атрактивно, във видеото по-долу ще можете да видите кратко представяне на уменията на монасите от Шаолин от предаване на National Geographic.