fb
НовиниПо света

Волф Ерлбрух е носителят на Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ за 2017 г.

2 мин.

Немският писател и илюстратор Волф Ерлбрух стана носител за 2017 г. на Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“, която се присъжда за достижения областта на литературата за деца и юноши. Името на лауреата беше съобщено на пресконференция в Кралската библиотека в Стокхолм във вторник и бе излъчвано от „Аз чета“ на живо от Международния панаир на детската книга в Болоня.

Ерлбрух е роден през 1948 г. и е автор на 10 книги, а освен тях е илюстрирал близо 50 заглавия на други автори. Известен е с илюстрациите си на „Историята за малката къртица, която знаеше, че не е нейна работа“, постигнала световен успех през 1994 г.

#АзЧетаНаЖиво от Болоня: Обявяване на носителя на Мемориалната награда "Астрид Линдгрен" за 2017 г.

Публикувахте от Аз чета – AzCheta.com в Вторник, 4 април 2017 г.

„Волф Ерлбрух прави екзистенциалните въпроси достъпни и лесноразбираеми за читателите от всички възрасти. С чувство за хумор и топлина, коренящи се дълбоко в хуманистичните идеали, неговата работа пренася цялата Вселена на нашето ниво. Той е майстор на илюстраторското изкуство, който почита традициите и същевременно отваря нови творчески врати. Волф Ерлбрух е един внимателен и грижовен визионер“, пише журито в своята аргументация за наградата.

„О, Боже! Никога не съм вярвал, че ще спечеля тази награда, но явно това вече е факт. Все още съм в шок от новината и наистина ще мине известно време, преди да се успокоя. Но е наистина страхотно!“, каза Ерлбрух по време на първия разговор с журито, излъчен на запис по време на церемонията.

Новият носител на наградата „Астрид Линдгрен“ разказа, че буквално няколко минути по-рано, по време на дневната си разходка, е срещнал с млад мъж на велосипед, който му е благодарил за всички илюстрации. „Очевидно това е било някакъв знак“, допълни илюстраторът.

Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ се връчва от 2002 г. насам, а носителят й всяка година получава от шведското правителство 5 млн. крони, равняващи се на около 750 000 евро. От няколко години насам номинираща институция за България е фондация „Детски книги“.

 

[ + ]