fb
БългарияНовини

Връчиха библиотечните награди за 2023-а

3 мин.

Под мотото „Библиотеките – по-нужни от всякога“ премина тазгодишната Национална библиотечна седмица, а връчването на годишните награди за пореден път доказа, че библиотекарите са най-голямото богатство в тези институции. На официална церемония, в последния ден от инициативата, бяха присъдени и отличията на Българската библиотечно-информационна асоциация за 2023 г.

Владислава Иванчева
Владислава Иванчева

В категория „Млад библиотекар на годината 2023“ наградата отиде при Златина Тодоров от ГБ „Пеньо Пенев“ – Димитровград.

Призът „Библиотекар на годината 2023“ получи Владислава Иванчева от Библиотеката при НЧ „Развитие – 1869“ във Враца.

Наградата в категория „Библиотека на годината 2023“ отиде при Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора, а статуетката беше връчена от заместник-министъра на културата Виктор Стоянов.

„Радвам се да потвърдя, че през 2024 г. Министерството на културата е отделило над два милиона лева от държавния бюджет за финансиране на проекти за стимулиране на четенето, медийната грамотност и капацитета на българските библиотеки“, посочи Стоянов, преди да връчи наградите. Той отбеляза, че от Министерството на културата вярват, че библиотеките имат функцията не само да бъдат съкровищница на литературата, а да действат като активни културни и общности центрове, като политически неутрални демократични институции, които насърчават гражданското участие.

Директорът на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора и заместник-министъра на културата Виктор Стоянов
Директорът на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора и заместник-министъра на културата Виктор Стоянов

„Водя Съвета за медийна грамотност в Министерството на културата и мислим тази година да е пилотна, в която чрез библиотеките да бъдат раздадени грантове по проекти за медийна грамотност из цялата страна“, поясни още зам.-министър Виктор Стоянов.

Отличието за цялостен принос за развитието на библиотеките пък бе за доц. Анета Дончева, която при получаването на наградата сподели: „Днес си мисля, че библиотеките се развиват добре и ще ви кажа защо. Няма да използвам точни индикатори и критерии, а един много относителен критерий, който забелязвам през последните години. Бяхме много сплотени, когато бяхме еднакво бедни. В момента сме много конкурентни. В момента имаме много различия, имаме спорове, имаме личностни надмощия, имаме разделения“, каза доц. Дончева. Според нея това означава, че библиотеките са отишли напред.

В категория „Подкрепа за библиотеките 2023“ наградата получи Янислав Красимиров Стойчев.

За първи път бе връчена и новоучредената ежегодна награда от Управителния съвет на ББИА и УНИБИТ в областта на история на книгата на името на проф. дфн Ани Гергова с цел да продължи делото на именития български учен и да спомогне за развитието на история на книгата като академично поле. Наградата се връчва за научна статия в областта на история на книгата, която не е публикувана към момента на подаването ѝ за участие в конкурса. Връчени бяха първа награда на д-р Владимир Терзиев. За няколко ръкописни възрожденски книги на тревненеца Христо Никифоров Даскалов (1843 – 1917) и втора награда на д-р Маргарет Поппетрова за Цензурните списъци от 1944 г. – матрица за политическо действие. Началото на отечественофронтовската цензура.

С наградите ББИА отбелязва края на 18-ото издание на Националната библиотечна седмица.

По време на седмицата библиотеките в цялата страна организираха различни събития, в които акцентираха върху многообразната дейност на библиотеки като центрове за достъп до образование, култура и информация и споделяха проблемите, които възпрепятстват пълноценното изпълнение на техните функции в съвременното информационно общество. Акцент в кампанията през 2024 г. бяха основните послания от общоевропейския Манифест на ИФЛА, ЕБЛИДА, Публични библиотеки 2030 и други организации за предстоящите избори за европейски парламент с фокус върху особено важната роля на библиотеките като политически неутрални демократични институции, които насърчават гражданското участие.