fb
БългарияНовини

Враца се утвърди като книжен град с литературния си фестивал

3 мин.

Георги Господинов, Стефан Вълдобрев и Ненчо Илчев бяха сред специалните гости на второто издание на литературния фестивал „Враца – книжен град”, организиран от Регионална библиотека „Христо Ботев” и с медиен партньор „Аз чета“. То се състоя на 24 – 26 септември с мисията да насърчи любовта към книгите, думите и четенето, да вдъхнови хората от всички възрасти да изследват нови идеи и да разширяват хоризонтите си.  

Стефан Вълдобрев

Магичните творчески вечери започнаха със спектакъл по „Малкият принц” и атрактивно огнено шоу на театрална група ТЕМП. Веднага след това на сцената пред библиотеката се качи актьорът, музикант, текстописец, фронтмен на група „Обичайните заподозрени” и един от най-многоликите и талантливи артисти в България – Стефан Вълдобрев. Този път обаче неговата роля беше и на писател, защото представи за първи път пред врачанската публика дебютната си „Книга за песните”. Вечерта продължи дълго след залеза с много музика и откровени разкази за всеки от текстовете, описани в книгата. 

През втория фестивален ден в града пристигна атрактивният плевенски художник Деян Павлов – Джими. През целия ден той прави демонстрации на ръчно изработване на хартия. Всички посетители имаха възмoжнocттa дa ce зaпoзнaят c мaтepиaлитe, cpeдcтвaтa и нaчинитe зa пиcaнe пpeди oтĸpивaнeтo нa xapтиятa, ĸaĸтo и caми да пpoизвeдaт pъчнo xapтия. Участниците се докоснаха до папирус, пергамент, мастилница и други любопитни предмети. 

Георги Господинов и Ива Антонова

Вечерта за първи път във Враца пристигна и писателят Георги Господинов, който представи новия си роман „Времеубежище”. Впечатли присъстващите с историите за неговите първи детски спомени и сънища, вдъхновили го да стане писател, обясни, че 90-те са неговото любимо десетилетие. Модераторът на срещата, журналистът Ива Антонова, пък „го върна” назад във времето със статия за него в списание „Егоист”. Младите врачански читатели успяха да очароват писателя с любопитството към творчеството му и интересните въпроси, които му задаваха.

Третият фестивален ден беше изпълнен с книжни магии и чародейства. Още от сутринта най-малките се включиха в куклено шоу „Джобни чародейства” на Мануела Саркисян. В спектакъла специален участник беше публиката, пред която куклата Чародея разкри петте си тайни, представляващи неизчерпаем източник на сила. 

Ненчо Илчев

Вечерта  пристигна актьорът и илюзионист Ненчо Илчев. Той представи „Забранената книга за фокуси”, както и някои от специалните си магически трикове. След това фоайето на библиотеката се превърна в ателие за рисуване със светлина. Невероятните вълшебници от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС сътвориха приказен свят за всички гости. Магичните сюжети „оживяваха“ с помощта на уникалната фотографска техника и богатото въображение на всички присъстващи. Пред очите на публиката се изрисуваха идеите на всеки участник атрактивно, индивидуално и бързо. Всеки участник в това приключение си тръгна с подарък – снимка от своята история.

През трите дни отвори и книжен базар. Включиха се местни книжарници, врачански писатели и гостуващи издателства. Пред сградата на Народно читалище „Развитие 1869”, бяха подредени заглавия от селекцията на книжарница „Нова галерия”, издателство „Тогедър академи” и фондация „Въздигане”, издателство „Медиа груп“ – Враца, Конфедерация на българските писатели – клон Враца, съвместно с поетичен клуб „Арфа“, книжарничка „Извор“, село Челопек на Сдружение „Книгини” и издателство „Жанет 45“.

Освен да видят нови книги, малките гости на базара можеха да се включат и в игра „Съкровищата на Траките“, организирана от издателство „Тогедър Академи” и фондация „Въздигане”. 

Събитието се проведе с помощта на Община Враца, Народно читалище „Развитие 1869” – Враца и Регионално управление на образованието – Враца.

Вижте снимки от фестивала в галерията: