fb
НовиниПо света

Все по-малко деца четат за удоволствие, разкрива доклад на Националния литературен тръст

2 мин.

Броят на децата и младежите, които четат всеки ден, и процентът на онези от тях, които четат за удоволствие, е намалял, съобщава The Bookseller. Това показват резултатите от изследване, проведено от Националния литературен тръст (НЛТ) съвместно с благотворителната фондация Световен ден на книгата (СДК), базирана във Великобритания. 

Според публикуваните данни, изведени въз основа на Годишното проучване на грамотността на НЛТ, което обхваща 27 945 деца и младежи, едва четвърт (25.7%) от хората на възраст между 8 и 18 години четат всеки ден, в сравнение с 43% през 2015 г. Процентът на децата и младежите, които четат за удоволствие, също е спаднал на 52.5%. През 2016 г. те са били 58.8%.

СДК достига 15 милиона деца и юноши и според изследването на НЛТ може да помогне за преустановяването на тази негативна тенденция в читателските навици на младото поколение. Децата, които са били част от СДК през 2018 г., са по-склонни да се наслаждават на четенето в сравнение с връстниците си (78.7% срещу 56.1%) и е два пъти по-вероятно да четат ежедневно извън училище (47.7% срещу 24.1%). Една трета от децата твърдят, че четат повече с родителите си в резултат на СДК (34.5%).

Кирстен Грант, директор на СДК, коментира:

Знаем, че любовта към четенето може да преобрази бъдещето на едно дете, да му помогне да се справя по-добре в училище, да си намери добра работа и да води успешен живот – същевременно тези данни от НЛТ ни казват, че четенето за удоволствие бележи дълготраен спад. Ето защо призоваваме всички родители и наставници да приоритизират четенето заедно с децата си в сърцето на дейностите, които ще извършват през тазгодишния СДК.

Световният ден на книгата ще се проведе днес и по този повод се организира инициатива за даряване на книги на затвори в Англия и Уелс, които затворниците да четат заедно с деца, дошли на посещение при тях. В неговите рамки също така ще осъществи турнето Share a Story („Сподели история), което ще обиколи райони с ниски нива на грамотност в Обединеното кралство .