fb
БългарияНовини

Второто издание на конкурса за детски приказки „Дъбови листа“ търси златните пера на България

2 мин.

Вече можете да се включите във второто издание на конкурса за авторски детски приказки на издателство „Дъбови листа“, което търси златните пера на България. В него могат да участват всички деца и младежи на възраст до 18 г. Няма жанрови ограничения – задължителни са само добрата писмена култура и богатото въображение.

И тази година основната идея на конкурса е да насърчи родители, деца и учители да взаимодействат и мечтаят заедно. Организаторите са убедени, че именно приказките са в основата на стремежа към грамотност и развиване на въображението.

Крайният срок за участие е 24 май. Творбите се изпращат на azpisha@abv.bg, а пълните условия и новини за конкурса ще намерите тук.

Журито се състои от:

Яна Пеловска – управителка на Център за развитие на медиите (член на най-голямата мрежа за медийно развитие в Югоизточна Европа SEENPM и на най-широката европейска платформа за застъпничество за медийна грамотност и пълноценно гражданство в Европа EAVI);

Гл. ас. д-р Юлия Йорданова-Панчева – с три професионални профила – фолклористика и културна антропология, литературна история и методика на обучението по литература, книгоиздаване и печатна журналистика. Преподавател по детско книгоиздаване във Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ „Св. Климент Охридски“;

Нуша Роянова – художник-илюстратор, авторка на приказки и издателка (поредицата „Джак и Ема“). Тя е и инициатор на конкурса „Дъбови листа“ за авторски детски приказки.  Рисувала е детски илюстрации в списание „Бърборино“ на издателство „Фют“, била е художничка на корици за детските книги към „Скорпио“, работила е като графичен дизайнер в Бостън, Масачузетс.

Нуша Роянова, инициатор и двигател на конкурса, коментира:

Първото издание на конкурса премина изключително успешно. Получихме над 400 приказки от 44 населени места. Най-добрите 25 от тях издадохме в сборника „От деца за деца“. Тази година очакваме още повече приказки, повече участници и повече приключения. Няма друго подобно удоволствие от това да си член на жури, чиято задача му дава привилегията да се докосне до смелостта и чистотата на детския свят.

Най-добрите приказки ще бъдат издадени в сборник от издателство „Дъбови листа“, специализирано в българска детска художествена литература с детски авторски илюстрации.