fb
БългарияНовини

За първа година ще се раздадат Национални фантастични награди

1 мин.

Успехът на миналогодишното гласуване за български номинации на “Еврокон” вдъхнови провеждането на първите Национални фантастични награди (НФН), които имат за цел да отличават и насърчават родните автори на фантастика, съобщават от българското сайфай списание Scifi.bg.

Носителите на НФН ще се изберат в периода 2 февруари – 7 март в три етапа:
І етап: Набиране на предложения за номинации (02.02. – 11.02.)
ІІ етап: Гласуване за най-добрата номинация  (15.02. – 21.02.)
ІІІ етап: Балотажи в случай на равенства  (28.02. – 05.03.)

Категориите, в които всеки може да предлага своите номинации, са 23, а от всяка категория ще бъдат наградени първите трима по брой получени гласове.

“Това е проект, по който екипите на различните сайтове, фендъми и организации в страната наистина обединяват усилията си.”, споделят от scifi.bg, които са едни от организаторите. И допълват, че правилата и провеждането на НФН са резултат от тримесечна подготовка, в която участие са взели 33-ма представители на 17 фантастични общности в България.

Чрез гласуването за НФН ще бъдат определени и българските номинации за “Еврокон” 2015 г., който тази година ще се проведе между 23 и 26 април в Санкт Петербург.

“Еврокон” е най-голямото европейско събитие, свързано с научната фантастика и фентъзито, което се провежда от 1972 година и се организира от “Европейското общество за научна фантастика”.

[ + ]