fb
БългарияНовини

За пътя от книгата до големия екран разказва Виктор Божинов

2 мин.
Снимка: БГНЕС

Успешният български режисьор, сценарист и продуцент Виктор Божинов разказва пред студенти за пътя от книгата до големия екран, съобщиха от Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Срещата ще се проведе на 28 март (вторник) от 14 ч. в залата „Аула Магна“. Организира си по инициатива на катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“. Модератор на дискусията ще бъде ас. д-р Виктория Бисерова.

Виктор Божинов завършва „Филмова и ТВ режисура“ в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Още докато следва, негови курсови работи са участвали в селекциите на някои от най-престижните международни фестивали за късометражни филми (Мюнхен, Оберхаузен, Тампере, Клермон Феран, Драма, Монтекатини).

Работил е като асистент-режисьор в редица международни продукции с някои от най-авторитетните режисьори на световното кино (Режис Варние, Фолкер Шльондорф, Ули Едел, Майкъл Аптед, Братя Тавиани и Тимур Бекмамбетов). След 2009 г. активно участва в създаването на новата вълна от успешни български телевизионни сериали. Режисирал и консултирал производството на голяма част от епизодите на „Стъклен дом“, „Столичани в повече“, „Кантора Митрани“, „Връзки“, „Пътят на честта“, „Отдел Издирване“. Активно участва в създаването на най-успешния български телевизионен сериал „Под прикритие“, продуциран от БНТ. През 2022 година е режисьор и креативен продуцент на 12 серийния сериал за БНТ „Вина“.

През 2017 г. реализира първия си игрален пълнометражен филм „Възвишение” по романа на Милен Русков. През 2021 г. по екраните излиза комедийната драма „Голата истина за група „Жигули“. През 2022 г. е премиерата на последния му игрален филм „Бягство“. Работи усилено по екранизацията на романа „Чамкория“ на Милен Русков.