fb
Ревюта

“Зайчето, което иска да заспи” обещава да приспи всяко дете

3 мин.

Зайчето, което не иска да заспи – Карл-Йохан  Форсен ЕрлинПреди време писахме за хитовата книга на Карл-Йохан Форсен Ерлин, която обещава да приспи всяко дете. Превръщането й в световен бестселър безспорно показва, че родителите често изпитват трудност да изпратят детето си в Страната на сънищата. И ако вие сте сред онези, които вечер след вечер четат и разказват приказки, броят овце, пеят песнички, а Сънчо не идва лесно при децата им, можете да си отдъхнете! Издателство “Хермес” вече пусна на чист български език“Зайчето, което иска да заспи”.

Книгата предлага нов революционен метод за приспиване, в който авторът съчетава сложни техники за дълбока релаксация. Благодарение на посланията, закодирани в текста, както и спазването на точните инструкции за прочит от страна на родителите, обикновената наглед приказка за зайчето Роджър се превръща в безотказен метод за приспиване.

Историята е съвсем спокойна – зайчето не може да заспи, макар да е уморено. За да му помогне, мама Зайка го води при магьосника чичо Прозявко. Докато вървят към къщата му, двамата ще срещнат охлюва Сънливко и совата Натежали клепачи. Техните съвети съчетават техники за отпускане на тялото и съзнанието, които са поднесени като детска игра. Вълшебният прашец на чичо Прозявко също ще допринесе за заспиването на зайчето Роджър, а детето ви вероятно няма да остане будно до края на приказката.

В проект “Експериментът” с Дàниел изпробвахме въздействието на книжката. Той също е от децата, които искат да стоиш при тях, докато заспят напълно. Освен това е на 1,4 години и бе интересно доколко книгата може да въздейства на толкова малки деца. Спазвайки точните инструкции на автора за подготовката преди лягане и за самото четене, успях да приспя своя син малко след средата на книжката. Костваше ми доста усилия да не заспя самата аз, защото посланията наистина действат релаксиращо. И ми се струва, че при малко по-големите деца, които знаят какво значи да отпуснеш крайниците или да си сложиш въпросите в кутийка, тя ще действа още по-бързо!

Авторът Карл-Йохан Форсен Ерлин е изучавал психология в различни шведски университети и е мастер практик по невролингвистично програмиране. Той работи като писател, ментор, лектор и преподавател по личностно развитие и лидерство. Книжката “Зайчето, което иска да заспи”, е първата от поредица четива, чиято цел ще бъде да помогнат на децата да спят по-добре, да разберат собствената си значимост и да развият уменията да преодоляват трудности. Илюстрациите са в нежни, пастелни тонове и са дело на Ирина Маунюнен. Преводът от английски на български език пък е на Венера Атанасова.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.