fb
БългарияНовини

Записването за Творческа академия „Валери Петров” продължава до края на март

3 мин.

12806231_1583274485326216_6104291452519417274_nДо 31 март продължава записването за първия семестър на новоучредената Творческа академия „Валери Петров”. Обучението ще се проведе в рамките на два периода – пролетен и есенен, а имената на първите курсисти ще станат ясни на 1 април. Инициатори на Академията, която ще се помещава в Националния дворец на културата, са Димитър Стоянович, Лъчезар Аврамов, Ирена Иванова и Илиян Любомиров.

Обученията ще се провеждат в рамките на един тримесечен семестър, а най-добрите студенти ще имат възможност да се запишат и за Майсторските класове през есента. Семестърът започва на 1 април и ще е с продължителност три месеца, а Майсторските класове ще бъдат 2 месеца без фиксиран хорариум.

„Съвместно с НДК създаваме Творческа академия „Валери Петров“, защото вярвам, че писането е занаят, който се учи и краде. Поканихме толкова изявени поети, писатели, сценаристи и режисьори за лектори не само заради доказаните им професионални качества, но и заради умението им да работят с хора и желанието им да предават наученото“, каза пред „Аз чета“ един от съорганизаторите на Академията – поетът Илиян Любомиров, познат под псевдонима Августин Господинов.

Програмата за обучение в Началния семестър е създадена както за хора, които имат опит с писането, така и за напълно начинаещи. Ще бъдат сформирани групи в направленията Поезия, Проза, Сценарий за кино и Сценарий за телевизия. Броят на групите в сътветните направления ще бъде уточнен в зависимост от броя на приетите кандидати.

„Нямам търпение да започнат занятията, за да мога самият аз да ги посещавам, да упражнявам перото си в различните направления, а и да открадна по мъничко от занаята на всеки преподавател“, каза още Любомиров.

Академията ще организира ежеседмично срещи с най-интересните, най-значимите и актуални писатели, поети, режисьори, сценаристи и критици, с помощта на които курсистите ще се запознаят с основните принципи за създаване на текстове в различните направления и ще се срещат с големи български автори, които да се превърнат и в техни редактори. Цената на Началния семестър с хорариум 96 часа ще бъде 480 лева, а на Майсторските класове – 600 лева.

Димитър Коцев-Шошо ще бъде един от менторите в направление "Сценарий"

Димитър Коцев-Шошо ще бъде един от менторите в направление „Сценарий“

Лектори ще бъдат популярни лица от съвременната културна сцена у нас:

Поезия – д-р Иван Ланджев, Петър Чухов, Тома Марков;
Проза – Владимир Зарев, Кристин Димитрова, Ангел Игов, Емил Андреев, Емануил Видински, доц. Дарин Тенев;
Сценарий – Димитър Стоянович, Стефан Командарев, Димитър Коцев-Шошо, Дочо Боджаков, Любен Дилов-син, Теодора Маркова, Георги Иванов.

Всеки желаещ да бъде част от Творческа академия „Валери Петров” трябва да изпрати следните документи до 31.03.2016 на имейл адрес akademia@ndk.bg:

1. актуална автобиография, която да съдържа професионален и/или писателски опит;
2. мотивационно писмо, адресирано към лекторите на Академията;
3. до 10 страници текст за групите Проза (разказ или откъс от по-мащабна творба); до 5 стихотворения за група Поезия; до 10 страници идея за игрален филм,анотация и синопсис за група Сценарий кино и до 10 страници идея за сериал,анотация и синопсис за група Сценарий телевизия.

В края на Майсторските класове за всички курсисти, успели да завършат своите ръкописи, ще бъде организирана лична среща с водещи издатели в страната.