fb
БългарияНовини

Започват книжните срещи на Аполония 2022

3 мин.

Книжни представяния стартират от тази вечер в издание 38 на фестивала Аполония 2022. От 18 ч. в Художествената галерия в Созопол започва срещата с Мария Касимова и книгата ѝ „Монолози“, (изд. „Колибри“). Час по късно, от 19 ч., литературната вечер продължава със Светлозар Желев и „Любовта за напреднали“ (изд. „Колибри“).

На 31 август книжната програма отново започва от 18 ч. с „Колко е лесно да бъдеш обичан“ – книга, събрала 25 истории от учениците на Стефан Данаилов (изд. „Колибри“). От 19 ч. пък ще бъде представен сборникът „Гризачи“ от Валери Йорданов.

В първия ден от септември Теодора Димова ще представи продължение на историята от романа „Поразените“. Новата ѝ книга е озаглавена „Не ви познавам“. Тя ще излезе до края на годината, разкриха от издателство „Сиела“. Срещата с писателката започва в 18 ч. в Художествената галерия в Созопол.

В 19 ч. ще бъдат представени сцени от личния и обществения живот през ХХ век от Иван Стоянович в книгата „Ние, другите“ на изд. „Захарий Стоянов“.

2 септември е запазен за книгите на изд. „Хермес“ и двете книжни премиери, които планират от 18 ч. на „Ловецът на пеперуди“ от Костадин Костадинов и от 19 ч. „Късна смърт“ от Иван Станков.

На 3 септември от 18 ч. започва юбилейна вечер за 80-годишнината на литературния историк Михаил Неделчев.

В неделя, 4 септември, от 18 ч. и 19 ч. ще бъдат представени книгите „Звезди под клепачите“ на Николай Терзийски (изд. „Жанет 45“) и „Таралежите излизат през нощта“ от Йорданка Белева (изд. „Жанет 45“).

В последния ден на фестивала, от 18 ч., се организира майсторски клас по творческо писане, с ръководител талантливата българска писателка Здравка Евтимова, един от най-обичаните представители на съвременната българска литература и носителка на редица национални и международни награди.

В 19 ч. пък писателката ще представи книгата си „Резерват за хора и вълци“ (изд. „Жанет 45“).

В дните до 5 септември се организира и Книжна Аполония, в рамките на която различните издателства ще изложат избрани заглавия – както най-известните от предишните години, така и най-новите книги и автори. В Книжна Аполония 2022 ще участват „Студио Артлайн“, Издателство „Лексикон“, Списание 8, Издателство „Мусагена“, ICU, ИК „Жанет 45“, ИК „Бард“, Издателство „Робертино“.

За пореден път ще даде възможност на любителите на изкуството да се докоснат до българските творци от всички сфери – кино, театър, музика, изложби, литература, майсторски класове за млади творци и изпълнители.

Празници на изкуствата „Аполония“ са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация „Аполония“, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на „Аполония“ в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства. Цялата програма можете да видите тук.