fb
Новини

Защо е важно да изберем качествен монитор, ако работим от вкъщи?

4 мин.
Advertorial

Мониторът е основният начин, чрез който се визуализира всичко случващо се в компютъра и това да направите правилен избор при покупката е от изключително значение. След като работите от вкъщи и го използвате едновременно и за забавление, е важно да обърнете внимание на техническите спецификации и да прецените от какво се нуждаете, споделят от онлайн магазина на Ардес БГ.

Изборът може да се окаже много по-труден, ако сте взискателни и се гмурнете в техническата част на нещата, защото всеки модел има своите предимства и недостатъци.

Какви са основните критерии при избор на монитори за работа от вкъщи

Основният фактор, по който ще се водят повечето, избирайки модел за работа в домашни условия, е бюджетът. Колкото по-големи изисквания имате, толкова по-скъпа става техниката. Всеки преценява различно какви пари е готов да задели за целта, а това определя в голяма степен крайният избор. Важно е да се знае в какви бюджетни рамки, какво получавате в замяна от продукта като функции и производителност. Освен него, има и други фактори, оказващи влияние:

  • вашата професия ще окаже основно влияние на нуждите ви. По-голямата разделителна способност ще ви даде възможност да побирате повече неща едновременно на екрана ви. Ако сте графичен дизайнер, фотограф или монтажист, цветовете на монитора ще бъдат от огромно значение заедно с контраста. За геймърите – скоростта е най-важна;
  • ако ще използвате различни устройства за развлечение с монитора – размерът, ъгълът на видимост и цветовете ще имат по-голяма тежест, за да може всички да виждат, когато става дума за ежедневно ползване от няколко човека;
  • размерът се влияе от какво се нуждаем и колко място имаме налично. Широчината по диагонал често определя и резолюцията му. От 27 инча и нагоре дисплеите стават често 2560x1440p или 4К;
  • ергономичността или начинът, по който може да застане мониторът е сред най-важните неща, предвид стоенето по цял ден пред него. Грешната конфигурация може да доведе до много здравословни проблеми с очите, врата, раменете и гръбначния стълб;
  • дизайнът е изцяло субективен фактор и всеки сам преценя какво му харесва и какво не, защото има множество видове на разположение на пазарната ниша.

Защо е важен типът на матрицата при изборът ни?

Матрицата или технологията на самият панел на монитора определя много от възможностите на модела и има различни видове. Най-евтините матрици са TN (Twisted Nematic) матриците. Те имат много добро време за реакция и позволяват висока скорост на опресняване и това ги прави много подходящи за игри. От друга страна тези продукти не могат да имат висок контраст (максимално 1000:1) и дълбоки цветове поради технологията, използвана за направата им и също така тесен ъгъл на видимост, лимитиращ качеството на картината.

Следващият основен тип матрица е VA (Vertical Alignment). Те имат най-широк ъгъл на видимост и няма да се променят значително цветовете, в зависимост от това къде седите спрямо монитора. Контрастът на VA панелите е най-добър от всички останали – достига над 6000:1. На пазара има също бързи VA панели, но често имат размазване и гоустинг при високата скорост на опресняване, което ги прави неподходящи за геймъри. Цветовата им способност е много по-добра от TN.

Технологията, която вижда най-много развитие през последните години е IPS (In-Plane-Switching). Имат значително по-добър ъгъл на видимост, подобрен контраст над 1000:1, висока скорост на опресняване 240+Hz и чудесно време за реакция. Цената на добри IPS дисплеи пада постоянно, поради иновациите в сферата и технологията започва като цяло да измества останалите в много аспекти на професионалната и развлекателна дейност.

Как лесно да изберете подходящ модел?

Много хора биха решили да вземат монитор втора употреба. Най-важното в този случай е да огледате внимателно дисплея преди да дадете парите и да видите дали има изгорели пиксели, както и дали функционира правилно.

След като сте решили от какви характеристики се нуждаете, трябва да проверите какви монитори има в бюджета, с който разполагате, в сайт за компютърна техника, дават съвет от Ардес. Спрямо това какво е налично, преценете дали би задоволило нуждите ви или ако не можете да се обърнете за съвет от магазина, от който пазарувате.

Снимка на публикацията: Freepik