fb
БлогБлогове

Защо ни е нужен редактор?

5 мин.

Написали сте история, на която сте посветили месеци труд. Препрочитали сте я до безкрайност и сте преработили куп откъси, като постоянно сте се борили с умората, притискащото ви време и липсата на вдъхновение. Нищо чудно да сте се лишавали от ценни часове сън или пък да сте пролели доста сълзи над клавиатурата. В един заветен момент обаче натрупвате достатъчно увереност да споделите творбата си с близки и приятели, които потвърждават творческия ви триумф.

Най-накрая с гордост заявявате пред себе си и света, че разполагате със завършена книга, готова за издаване.

А дали всъщност е така?

Един автор влага всичко от себе си в своя ръкопис (да, на този етап все още не може да се говори за книга, а само за ръкопис). Той така се потапя в текста си, че в повечето случаи е абсолютно неспособен да прецени обективно неговите качества, камо ли да допусне наличието на някакви недостатъци. Нима е възможно да се говори за каквито и да е било слабости след всичките положени усилия?

Ако и у вас вече се прокрадват съмнения, че в действителност не разполагате с перфектната книга и че до финалната права има доста дълго разстояние, за което не сте подозирали и не знаете как да изминете… не се обезсърчавайте. Защото в книгоиздателския процес съществува една ключова фигура, чиято мисия е да ви протегне ръка и да ви преведе дотам.

 

Какво представлява редакторът?

За читателите, а и за прохождащите писатели, функцията на редактора често е обвита в мистерия. Виждате името му в издателското каре на последната страница, но рядко се замисляте в какво се изразява присъствието му там.

Сигурно поправя правописни грешки?

 

Истината е, че редакторът може да се оприличи на феята кръстница на ръкописа ви. Той е този, който ще го изчете с така необходимото критично око и веднага ще забележи пробойните в стила, сюжета, езика и фактологията, които след хилядния самостоятелен преглед авторът вече няма как да долови сам.

Същевременно редакторът ще открие най-силните страни на ръкописа ви и ще се погрижи те да изпъкнат подобаващо. Няма да ви остави да се справяте сами, а ще ви напътства с полезни съвети и конкретни предложения как да подобрите творбата си.  

Казано накратко, редакторът е този, който ви пази гърба.

 

Защо да се доверя на редактора?

В известен смисъл вашият ръкопис е ваше дете и е разбираемо защо мисълта, че някой непознат ще му се нахвърли с червен маркер, ви ужасява. Ами ако изцяло заличи вашия глас и превърне творбата ви в нещо напълно неузнаваемо? Ако отреже всичките ви любими пасажи и разкритикува частите, с които най-много се гордеете? Ако не съумее да долови емоцията и не разбере замисъла ви? Ако откаже да се съобрази с вас и поеме изцяло контрола над текста? Как се предполага да му поверите произведението си и да се доверите на преценката му на фона на тези апокалиптични представи?

Най-лесният отговор е: защото е професионалист. И като такъв основното му умение е да работи заедно с вас, а не срещу вас. Най-добрата услуга, която може да си направите още от самото начало, е да не гледате на него като на враг, а като на най-близкия приятел на книгата ви.

Вие сте авторът и крайното решение винаги е ваше, но е от изключителна важност да се доверите на експертизата на редактора и да се вслушвате в препоръките, които ви дава. Всяка промяна или поправка в текста ви е плод на обсъждания и осмисляне на аргументите на отсрещната страна, а не на изземване на власт. Не забравяйте, че усилията и на двама ви са насочени в полза на книгата и не целят да обслужват ничие его.

Което ни води към последното ви опасение.

 

Ще си присвои ли редакторът заслугата за труда ми?

Истината е, че щом редакторът е избрал да стане такъв, той отдавна се е отказал от амбициите за слава. Професионалната му съдба е отредила читателят да изтъква участието му в дадена книга само ако забележи, че нещо не е наред с нея. Доста по-често ще чуете възмутения въпрос Къде е гледал редакторът?“ или „Редакторът си е оставил ръцете!“, отколкото похвалното Редакторът се е справил чудесно“. В известен смисъл той е призрак – обитава текста ви, но трябва да остане невидим.

Запомнете, че свършената работа е източник на гордост само ако е свършена добре. Удовлетворението на редактора не се състои в нищо по-различно от това да види, че благодарение на помощта му авторът се е представил в най-добрата си светлина и че съвместните им усилия са допринесли за раждането на една изпипана и стойностна книга, която читателите харесват и препоръчват.

Ето защо редакторът ще ви бъде безценен спътник през целия ви творчески път. А ако все още не сте убедени, просто се вгледайте в благодарностите, поместени в почти всяко издание, или се заслушайте в самите писатели, когато получават награда или споделят истини за успеха си – неизменно ще намерите името му там.

Ако и вие самите в момента работите върху книгата си и търсите консултация и редакторски услуги, пишете на gaby@azcheta.com. За още маркетингови услуги за автори и издателства посетете сайта на BookMark.