fb
Книги и киноСпециални

Завръщането на уестърна: „Силата на кучето“ с намигване към Оскарите

3 мин.
Снимка: REUTERS

Фаворитът за Оскар „Силата на кучето“ е начело с 12 номинации преди неделното връчване на наградите, което сигнализира за възраждането на уестърна като жанр, който Холивуд подхранва от самото му зараждане.

Като се има предвид склонността на Холивуд да имитира успеха, „Силата на кучето“, разказ за мачизъм и отмъщение, чието действие се развива през 1925 г. в северозападния американски щат Монтана, базиран на едноименния роман на Томас Савидж, със сигурност ще вдъхнови повече западни проекти, твърдят филмови експерти, предава Ройтерс.

Обикновено приказката за каубой или стрелец, която се развива в стария американски Запад, беше основен елемент от холивудската студийна система през по-голямата част от 20. век. През последните десетилетия той преживява периоди на затишие в зависимост от обществените вкусове, но комбинацията от зрелищни пейзажи и класически теми като доброто срещу злото често се оказва неустоима за режисьори.

„Кинематографично това е просто невероятно платно за писане на истории“, каза актьорът Бенедикт Къмбърбач, номиниран за Оскар за най-добър актьор за ролята си в „Силата на кучето“, в интервю за филмовите награди на Британската академия този месец.

Очарованието се простира отвъд големия екран. Телевизионната драма „Йелоустоун“, с участието на Кевин Костнър в ролята на собственика на ранчото Джон Дътън, се превърна в толкова голям хит, че Paramount Global (PARA.O) я превръща във франчайз.

„Всеки път, когато нещо е успешно в Холивуд, това ще породи имитация“, каза Джонатан Кунц, преподавател в Училището за театър, филм и телевизия на UCLA.

Холивудският уестърн, разположен в драматичния и често строг пейзаж на американския Запад, помогна на американската филмова индустрия да започне с успеха на The Great Train Robbery през 1903 г.

„Уестърнът стана изключително популярен не само в Съединените щати, но и в чужбина, подчертавайки универсалната привлекателност на неговата сила на разказване на истории“, каза Мария Елена де лас Карерас, филмов преподавател в Калифорнийския държавен университет, Нортридж.

„Наистина се свежда до най-важното. Какво означава да си мъж? Какво означава да си жена? Историите са страхотни. Ето защо е популярно“, каза де лас Карерас.

Въпреки че нискобюджетните уестърни може никога да не се завърнат, може да има повече място за проекти, които се занимават със съвременни проблеми на раса, пол и неравенство, които се развиват в Стария Запад.

Ранните уестърни често разчитаха на расистки изображения на индианците, стереотип, обърнат на Костнър в неговия „Танцуващият с вълци“ от 1990 г., който спечели седем награди Оскар, включително за най-добър филм и най-добър режисьор за Костнър.

Гей-каубоят разтърси филмовия свят с „Планината Броукбек“ през 2005 г., а наскоро цветнокожият каубой спечели екранно време в миналогодишния филм на Netflix Inc (NFLX.O) The Harder They Fall.

 „Уестърнът е невероятно многопластов и сложен. Това не е само един цвят в палитрата. Това е множество цветове, някои от които дори още не са боядисани“, каза Майкъл Грауер, уредник в Националния музей на каубоите и западното наследство.