fb
10, които...Специални

10 чуждестранни книги, които да си купите с ваучер за 30 лева от БНП Париба

8 мин.

Advertorial

Ние от „Аз чета“ винаги се стремим да подкрепяме смислени, насърчаващи четенето кампании. Точно такава е „Отваря се нова страница за вашите спестявания“ на БНП Париба – водеща банка в Еврозоната и една от най-стабилните финансови институции в света. В рамките на инициативата всеки нов клиент, открил онлайн депозит в БНП Париба до 31 май 2019 г., може да получи ваучер на стойност 30 лева за покупка на книги в книжарници „Ciela“.

При пазаруване в обектите на веригата в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе в периода на кампанията ще получите безплатно колекционерски книгоразделител, изработен от студио „Kontur Creative“. На него е изписан промокод, който да се използвате в процеса на онлайн регистрация за откриване на депозит, за да участвате в кампанията. Подробности как да го направите ще откриете тук.

Междувременно ние решихме да ви вдъхновим с нашите препоръки за оползотворяване на ваучера ви! След като вече ви предложихме любими български заглавия, сега ще ви насочим към няколко впечатляващи чуждестранни книги. 

 

1. „Вечерята“ от Херман Кох

Две семейни двойки се срещат на вечеря в изискан ресторант. Разговарят за всекидневни неща: работата, най-новия филм по кината, войната в Ирак, лятната ваканция. Междувременно и четиримата старателно отбягват темата, която ги е събрала: техните деца. Мишел и Рик, петнадесетгодишните синове на двете двойки, са извършили нещо, което може да преобърне бъдещето им. До този момент по телевизията са излъчени единствено неясни кадри от охранителни камери, а непълнолетните извършители продължават да се издирват. Колко ли ще продължи това? Двама мъже, две жени, двама синове – кой от тях ще се осмели да вземе съдбоносното решение?

 

2. „Деликатност“ от Давид Фоенкинос

Натали изгубва любимия си съпруг и сърцето ѝ се превръща в крепост, в която и най-блестящият прелъстител не може да проникне. А ако човекът, който вехне по Натали, не е прелъстител, не е блестящ, не може да се похвали с никакви забележителни качества, но притежава вродена деликатност? „Давид Фоенкинос постига невъзможното: написва сантиментален роман, който ни кара да се усмихнем и да се замислим. Диалозите, ситуациите са пикантни и… деликатни.“ (в. „Фигаро“)

 

 

3. „Един аристократ в Москва“ от Еймър Тауълс

1922 г. Граф Александър Ростов е изправен пред болшевишки трибунал и осъден да не напуска хотел „Метропол“, в противен случай ще бъде разстрелян. Принуден да замени просторния си апартамент с тъмна таванска стаичка, графът трябва да избере – да открие нов смисъл в съществуването си или да се признае за победен и да напусне сцената на живота. Ерудиран и начетен, с отлични маниери и изтънчен вкус, графът е наясно: ако човек не стане господар на обстоятелствата, обречен е да бъде поробен от тях.

 

4. „Ето така я губиш“ от Джуно Диас

Умееш да губиш жените в живота си. Като им изневеряваш, като не ги обичаш достатъчно или като ги обичаш със закъснение. В същото време дори не ти пука толкова, колкото може би се очаква от теб. Какво да направиш? Свиваш рамене, изправяш гордо загорялото си от слънцето лице и се усмихваш – полуразпадът на любовта продължава вечно. Чувал си, че един ден и твоето сърце ще бъде разбито. Възможно е. Но какво да направиш? Усмихваш се и продължаваш да вървиш по плажовете на Доминиканската република. След това се прибираш и продължаваш да пишеш романа си. По-често си сам, но не си изненадан.

 

5. „Жената с червеното тефтерче“ от Антоан Лорен

Една нощ на улицата в Париж, докато Лор се кани да отключи входната врата на дома си, където живее сама с котарака си, някой я напада и изскубва от ръцете й чантата. Намира я Лоран – чантата е захвърлена върху кофа с боклук близо до книжарницата му. В нея няма никакви документи за самоличност, но затова пък е пълна с какви ли не дреболии. В желанието си да открие собственичкатаа, Лоран се превръща в истински детектив. И докато разчита тайните мисли и желания на Лор, записани в червеното ѝ тефтерче, започва да се влюбва в жената, която никога не е виждал и която лежи в болницата с черепна травма, без никой да знае и без самата тя да помни коя е.

 

6. „Животът пред теб“ от Ромен Гари

Малкият герой Момо (съкратено от Мохамед), живее в дом за изоставени деца на проституки, създаден от колоритната мадам Роза, някога преследвана еврейка, претърпяла ужасите в Аушвиц след дълги години работа по улиците, когато красотата на тялото вече я е напуснала, а тя постепенно губи разсъдъка си и очаква смъртта. Но какво ще прави без нея Момо, който не познава родителите си, нито дори истинската си възраст? Двамата имат затрогваща връзка и любов помежду си. Съвременното общество е устроено така, че милиони хора са отхвърлени, презрени. Гари разкрива тяхната човечност.

 

7. „Забранете тази книга“ от Алън Грац

Всичко започва от едно празно място на рафта в училищната библиотека. Мястото, на което обикновено стои любимият роман на Ейми Ан. Книгата не е взета от друг ученик. Любимата книга на Ейми Ан е забранена. И не е само тя. В библиотеката се появяват списъци с „неподходящи за учениците“ книги и броят на забранените заглавия продължава да расте. Обикновено мълчалива и нерешителна, този път Ейми Ан решава да действа и основава тайна библиотека на забранените книги в своето шкафче. С подкрепата на приятелите си тя има един-единствен избор – да докаже, че всеки има силата да предизвика промяна, дори да е само хлапе.

 

8. „Играч първи, приготви се“ от Ърнест Клайн

Уeйд Уoтc тъpcи бягcтвo oт eжeднeвиeто, ĸaтo се впуска из дебрите на OAЗИC – yтoпия, ĸъдeтo cи вcичĸo и вceĸи, нa вcяĸa eднa oт xиляди плaнeти. Уeйд мeчтae дa намери нaй-гoлeмия лoтapиeн билeт и да разгадае пъзeл, който ocигypявa невероятно бoгaтcтвo и безгранична мoщ. Гoдини нapeд всички ce опитват безрезултатно дa грабнат голямата нaгpaдa, ĸaтo paзчитaт нa eдно-единствено приемущество – в ocнoвaтa нa зaгaдĸитe e пoпĸyлтypaтa oт ĸpaя нa 20. вeĸ. Впоследствие Уeйд е принуден да спечели, за дa oцeлee и дa зaпaзи вcичĸo, ĸoeтo пoзнaвa.

 

9. „Три ябълки паднаха от небето“ от Нарине Абгарян

Ако сте останали без светлина, тази книга е за вас. В нея са вложени толкова много дух и душа, че ще ви стане топло и леко, сякаш отново сте в лоното на щастливото детство, в прегръдката на най-любим човек. Нарине Абгарян, млада писателка от арменски произход, разказва омагьосващата история на малко селце високо в планината, на обитателите му, все чешити и особняци, на живота им като летопис на големите скърби, но и на щастието, което задължително е отредено на всеки от нас, стига да имаме волята да го дочакаме.

 

10. „Цинковите момчета“ от Светлана Алексиевич

Без тази книга (1989 г., допълнено издание 2013 г.), отдавна превърнала се в световен бестселър, вече е невъзможно да си представим нито историята на Афганската война, нито историята на последното десетилетие на съветската власт, окончателно подкопана от тази ненужна и несправедлива инвазия. Неизличима е мъката на майките на „цинковите момчета“, разбираемо е желанието им да проумеят как и защо са воювали и загивали синовете им в Афганистан. Но научавайки истината, много от тях не могат да я понесат и се отричат от нея.

 

Ако не сте открили вашата книга сред изброените, ето още няколко бонус предложения, които може да ви заинтригуват:

„Басейнът“ от Либи Пейдж
„Всичко може да се договори“ от Гевин Кенеди
„Думи в тъмносиньо“ от Кат Кроули
„Етикет за всеки ден“ от Силке Шнайдер-Флег
„Загадката Анри Пик“ от Давид Фоенкинос
„Измамна светлина“ от Луиз Пени
„Индианецът“ от Йон Гнар
„Какво поглеждаш най-напред“ от Грегоар Делакур
„Книга за Балтиморови“ от Жоел Дикер
„Красив имидж“ от Катрин Панкол
„Любов, огромна като катедрала“ от Катрин Панкол
„Нашите раздели“ от Давид Фоенкинос
„Наричайте ме Скарлет“ от Катрин Панкол
„Открито“ от Андре Агаси
„Писателят в семейството“ от Грегоар Делакур

„Проповед за падането на Рим“ от Жерар Ферари
„Спомените“ от Давид Фоенкинос
„Тук съм преди теб“ от Катрин Панкол
„Чернобилска молитва“ от Светлана Алексиевич
„Шапката на Митеран“ от Антоан Лорен
„Шарлот“ от Давид Фоенкинос

Изображение на публикацията: „Kontur Creative“