fb
10, които...Специални

10 български книги, които да си купите с ваучер за 30 лева от БНП Париба

6 мин.

Advertorial

Ние от „Аз чета“ винаги се стремим да подкрепяме смислени, насърчаващи четенето кампании. Точно такава е „Отваря се нова страница за вашите спестявания“ на БНП Париба – водеща банка в Еврозоната и една от най-стабилните финансови институции в света. В рамките на инициативата всеки нов клиент, открил онлайн депозит в БНП Париба до 31 май 2019 г., може да получи ваучер на стойност 30 лева за покупка на книги в книжарници „Ciela“.

При пазаруване в обектите на веригата в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе в периода на кампанията ще получите безплатно колекционерски книгоразделител, изработен от студио „Kontur Creative“. На него е изписан промокод, който да се използвате в процеса на онлайн регистрация за откриване на депозит, за да участвате в кампанията. Подробности как да го направите ще откриете тук.

Междувременно ние решихме да ви вдъхновим с нашите препоръки за оползотворяване на ваучера ви! Започваме с българските заглавия, а скоро ще ви дадем любими предложения и за чуждестранни книги.

 

1. „Всичките наши тела“ от Георги Господинов

Господинов е един от най-значимите съвременни български автори. Превеждан на чужди езици и награждаван с престижни литературни отличия. Този път сменя жанра и се впуска в една точна и пунктуална художествена литература – късият разказ. В своите 103 кратки истории той успява да побере светове, микровселени и понякога само едно нещо, честно, красиво и скромно, което гали и разтърсва читателя.

 

2. „Калуня-каля“ от Георги Божинов

Единственият роман на Георги Божинов, забравеният шедьовър за Априлското въстание „Калуня-каля“, излиза през далечната 1988 г. За него Деян Енев казва: „Мога да сравня „Калуня-каля“ по писателско майсторство с „Татарската пустиня“ на Дино Будзати или с „В очакване на варварите“ на Нобеловия лауреат Дж. М. Кутси. А по надникване в народния етос и разломите му – единствено с „Железният светилник“ на Димитър Талев“.

 

 

3. „Живот в скалите“ от Мария Лалева

Романът на Мария Лалева „Живот в скалите“ е драматична история между философията и притчата, между живота и смъртта. Провокира читателя да задава въпроси, да намира лични отговори, да преживее най-силните човешки емоции – от сълзи до смях, от страдание и усещане за загуба до тържество на красотата, любовта и истината.

 

 

 

 

4. „Бащите не си отиват“ със съставител Невена Дишлиева-Кръстева

В тази книга са събрани две дузини разкази за начините, по които покойните бащи остават с децата си. Отворените от тях празноти са място за размисъл за едни, убежище за други, за трети – обида. Като говорят за баща си, едни говорят за приятел, други за ангел, трети за странник, четвърти за себе си. Между тези корици има и време, и въпроси, и отговори.

 

 

5. „Виенски апартамент“ от Радостина А. Ангелова

„Виенски апартамент“ е книга виенско колело. Завърта се и разпилява емоциите между горе и долу. Позволява да погледнеш отвисоко и те държи сигурно, така че забравяш околния свят. Във всяка кабина се крие отделна история – самодостатъчна, но неотменно свързана с всички останали чрез общата ос.

 

 

 

6. „Десет женски изневери“ от Катя Антонова

Авторката Катя Антонова е позната с детските си книги: Феята от захарницата, Двете кралства, Принцесешки истории, Рибка и други. В „10 женски изневери“ тя отново разказва приказки, но на порасналите момичета за други пораснали момичета, които много силно желаят да бъдат обичани… истински.

 

 

 

7. „Дом“ от Камелия Кучер

Камелия Кучер издава своя дебютен роман „Дом“ след години пътуване по света, преди окончателно да се завърне в България заедно със семейството си. Любовта към думите съпровожда целия ѝ живот, а „Дом“ е написан в рамките на една година. Както самата тя го описва: „едно откровение, най-сетне узряло достатъчно, за да стигне до света извън бюрото ми“.

 

 

 

8. „Години любов. Невена Коканова“ от Георги Тошев

Луксозното издание, посветено на 80 години от рождението на Невена Коканова,  с твърда подвързия и суперобложка, с богат снимков материал – включва над 250 снимки от личния архив на дъщеря й Теодора, някои от които се публикуват за първи път. Тази книга е разказ за необикновен живот и вълнуваща кариера.

 

 

 

9. „Кривата на щастието“ от Иво Иванов

Стилът на писане на Иво Иванов не подлежи на категоризация и излиза извън оковите на стандартната журналистика не само в български, но и в световен мащаб. В неговите ръце спортът е претекст и възможност да бъдат потърсени отговори на екзистенциални въпроси, вълнуващи всеки мислещ човек – какъв е смисълът на живота и смъртта, на стремежите и амбициите, къде е мястото ни във вселената?

 

 

10. „Осиновени истории“ от Бела Чолакова

Това е книга за обичта на майката. Книга за топлината на семейството. За мъката, която повечето осиновени изпитват, когато разберат истината за себе си; за болката, през която партньорите преминават, за да станат родители; за омразата на осиновените към жената, която ги е оставила. Но и за безумната емоция да срещнеш детето си; за неописуемото усещане да те прегърнат с любов; да бъдеш подкрепян и обичан; да подкрепяш и обичаш. За най-голямото щастие да си нечия майка, баща… нечие дете.

 

Ако не сте открили вашата книга сред изброените, ето още няколко бонус предложения, които може да ви заинтригуват:

„Аз още броя дните“ от Георги Бърдаров
„Афиши в огледалото“ от Радостина А. Ангелова
„Балада за Георг Хених“ от Виктор Пасков
„Безумецът от Таро“ от Деница Дилова
„Водната кула“ от Диана Петрова
„Да обичаш дивото: Монголия“ от Петя Димитрова
„Камен и пиратите от пети Г“ от Елена Павлова
„Като пристигнеш, обади се“ от Кристин Димитрова
„Кедер“ от Йорданка Белева
„Кладенецът“ от Веселина Седларска
„Когато капят кестените“ от Стефан Коспартов
„Лавина“ от Блага Димитрова
„Невидимите кризи“ от Георги Господинов
„Неприятният татарин“ от Людмил Станев
„Просто Спас“ от Стен Дамянов
„Пътуване към себе си“ от Блага Димитрова
„Пътуване по посока на сянката“ от Яна Букова
„Ти, непрестанна новина“ от Иван Ланджев
„Физика на тъгата“ от Георги Господинов
„Хавра“ от Захари Карабашлиев

Изображение на публикацията: Kontur Creative

[ + ]