fb
10, които...Специални

10 книги, които Филипа Иванова препоръчва

4 мин.

Продължаваме да ви представяме лицата на първата българска телевизионна емисия новини – „По света и у нас“, която това лято чества своя шейсети рожден ден.

Филипа Иванова е част от обществената телевизия повече от десет години. Започва като стажант, докато учи журналистика в Софийски университет „Климент Охридски“, а скоро след това става официална част от екипа на БНТ. Отначало е репортер, след това сценарист, редактор и водещ на предаването ,,Денят отблизо.’’ През 2013 г. става редактор, а в последствие и продуцент на новините на БНТ 2. От 2018 г. е водеща на централна емисия новини ,,По света и у нас’’ по БНТ 1, заедно със Спас Кьосев.

По-надолу ще намерите книжните препоръки на Филипа, споделени специално за читателите на „Аз чета“.

1. ,,Татко’’ от Уилям Уортън

Изключителен роман, който описва едновременно по красив и драматичен начин отношенията между родители и деца. Общото им минало се разгръща в съкровена история, която е позната на всеки от нас – грижите за близките ни когато вече са променени от времето.

2. „На Западния фронт нищо ново“ от Ерих Мария Ремарк 

Книга за ужасите на Първата световна война и изгубения живот на едно поколение в окопите. Антивоенният характер на книгите на Ремарк става причина и те да са сред изгорените от нацистите произведения на изкуството почти веднага след идването на Хитлер на власт.

3. ,,Нарцис и Голдмунд’’ от Херман Хесе 

Сътворен свят, в който мъдростта и прозренията за живота и битието ни карат да се замислим за материалното и духовното. Съвършената проза ни показва различното съществуване на Нарцис и потапянето му в хармонията на живота и Голдмунд, който ни разкрива как открива света чрез природа, хората и произведенията на изкуството.

4. ,,Към един незнаен Бог’’ от Джон Стайнбек

Сюжетът на романа е формиран около фермера Джоузеф, неговата ненаситна алчност за земя и заблуждението, че има власт над нея. Истинското разочарование настъпва когато осъзнава, че е безсилен пред великата сила на природата.  Напразните усилия и загубата на всичко ценно го карат да осъзнае истинския смисъл на живота. 

5. ,,Кривата на щастието“ от Иво Иванов

Вдъхновяващи, завладяващи и непредвидими истории, които са способни да мотивират всеки един от нас. Всеки прочетен текст ни води към реална преоценка на стремежите и амбициите ни.

6. ,,Картини от 3 Българии“ от Петко Бочаров

Доайенът на българската журналистика, живял в три ключови епохи от новата ни история, превръща книгата в жив разказ. Изключително впечатляващ с откровения си изказ и извор на реални и поучителни истории.

7. ,,Жажда“ от Захари Карабашлиев

Тази книга се чете изключително бързо не защото е малка по брой страници, а защото разказът въвлича моментално в две човешки съдби. Животът е непредсказуем не само защото трябва да се живее, а защото понякога ни отнема най-скъпото, за да ни даде най-важното. 

8. ,,Времеубежище“ от Георги Господинов

Може би неслучайно романът излезе на пазара по време на извънредното положение заради коронавируса. Романът ни разказва как се живее в остър дефицит на бъдеще и защо искаме част от миналото да се върне. Осъзнаваш защо човешката природа може да се нарече противоречива. С различните реакции и усещания, описани в книгата, след рязката смяна на света и усещането, че нищо не е като преди, страниците те отвеждат в утопията на индивидуалните потребности. 

9. ,,Щастието да ни харесват,изкуството да преуспеем“ от Надин Дьо Ротшилд

Правилата на добрия тон през 21 век. Големите промени в нашето общество заради технологичната революция изискват ново поведение. Книгата помага даовладеем изкуството на изисканото държание и като поведение, и като говор. 

10. Вяра, надежда и любов – православен катехизис, свещена история на стария и новия завет

Книга, която всеки православен християнин е важно да притежава, толкова колкото и Библията. Съдържанието ѝ е основополагащо за християнската вяра и събирателно описва всички догми и фундаментални въпроси,свързани с триединството от евангелска добродетелност ,,Вяра-Надежда-Любов“.

Снимка на публикацията: Десислава Кулелиева