fb
10, които...Специални

10 книги, които промениха световните бизнес лидери

5 мин.

Мечта на всеки читател е да знае кои са любимите книги на неговите любимци – и учени, и звезди, и хора от бизнеса. Най-голямата професионална мрежа в света LinkedIn направи стъпка напред в тази посока, като покани своите най-влиятелни автори на специални материали, повечето от които са световни бизнес лидери и водещи учени, да разкажат за книгите, които са ги вдъхновили най-много. Ето част от списъка:

1. Седемте навика на високо ефективните хора”, Стивън Кови – най-препоръчваната книга сред бизнес лидерите. „Тази книга ми показа кое трябва да е най-важното за мен в живота – да бъдеш и да правиш това, което има най-важно значение, да откриеш и следваш ценностите и мисията, които да работят като компас през целият ти живот“, споделя изпълнителният директор на компанията за производство на супи Campbell’s Денис Морисън.

2. „Отбор от съперници”, Дорис Кърнс Гудуин – с най-висока средна оценка от бизнес лидерите, разказва за отношенията между Ейбрахам Линкълн и хората от неговия кабинет, докато се състезава за президентска номинация на републиканците за изборите през 1860 г. Според ректора на Илинойския университет в Урбана-Шампейн Филис Уайс книгата учи на няколко важни неща – да държиш „враговете“ си близо (след спечелването на изборите Линкълн дава на съперниците си в кандидат-президентската надпревара министерски постове), да изслушваш различните гледни точки, да поемаш вината за провалите си, да артикулираш ясно целите и винаги да отделяш време за успокояване и „презареждане на батериите“.

3. „Изворът”, Айн Ранд – „Начинът, по който Хауърд Роурк успява да запази своята независимост и да изпъкне във време, в което конформизмът би бил много по-лесен, беше много интригуващ и вдъхновяващ за мен“, признава адвокатът Ранди Кеслър, който е чел книгата на Ранд още в гимназията.

4. „Срещу боговете”, Питър Бърнстейн – доказва, че разбирането на риска – какво е той, как да го измерваме и как да го управляваме – е непризнатият крайъгълен камък на нашата цивилизация. Според инвеститора на рисков капитал Бил Харис книгата го е променила по начин, по който самият той вече поема риск при достатъчно ясни данни, като ползва едновременно информацията и интуицията си, за да избира кои рискове точно да поеме.

5. „Като Мандела: 50 урока за живота, любовта и куража”, Ричард Стенгъл – препоръчана от сър Ричард Брансън, книгата на бившия главен редактор на сп. Time Ричард Стенгъл събира мъдростта на Нелсън Мандела и я разделя на 15 прости и кратки урока. „Те ми помогнаха да възвърна вярата си в това да мислиш за другите преди себе си и в нуждата от това бизнесът да бъде движеща сила на доброто. Освен това, тези уроци рисуват по чудесен начин оживена картина за света на един от най-големите герои на този свят“, уверява Брансън.

6. „Дъщери без майки”, Хоуп Еделман – книгата, променила живота на финансовия директор на Etsy Кристина Сейлън. „Държа я на най-важното място в своята библиотека, защото е книга не само за самопомощ, но и за насърчаването на жените в бизнеса, комбинирано с психология на скръбта, и заема важна част от работното ми ежедневие“, казва Сейлън.

7. „Как да печелим приятели и да влияем на другите”, Дейл Карнеги„Тази книга ми помогна да открия някои от основните слабости в начина, по който се отнасях с хората. Докато четях, постоянно осъзнавах, че правя обратното на препоръчваното от Карнеги – не просто в офиса, но и в личния си живот. Научи ме как да разрешавам конфликти, как да постигам по-бързи резултати, как да избягвам всичко, което би отклонило хората по грешен път, как да ги карам да се чувстват добре и още много“, споделя серийният предприемач Иля Позин.

8. „Алхимикът”, Паулу Коелю – за това как да следваш своята собствена легенда, а не нечия чужда, как да си отворен към научаването и постоянното изживяване на нещо ново. „Алхимикът“ ме научи се, че адаптирането към промяната и превръщането в „учеща“ организация могат да бъдат много сериозни бизнес предимства“, казва Падмасри Уориър, директор „Технологии и стратегии“ в Cisco Systems.

9. „Странник в странна страна”, Робърт Хайнлайнще ви помогне да намерите своя ролеви модел – да бъдете „щастливи воини“, борещи се за справедливи каузи с усмивка на уста, уверен е Елиът Уайсблът, създател на компанията за финансови анализи на Уолстрийт HighTower.

10. „Играта на Ендър”, Орсън Скот Кардисторията на 6-годишния военен лидер Ендър показва как можем да използваме „разрушението“, за да изграждаме нови модели на бизнес поведение, стъпвайки директно в непознатото. „Ендър е архетип, от който всички ние имаме нужда, за да пораснем наистина“, смята Уитни Джонсън, стратегически консултант по инвестиционно планиране.

Вижте и специално подготвената от LinkedIn инфографика, която да ще помогне да се ориентирате по-добре в литературните предпочитания на световните бизнес лидери.