fb
10, които...Специални

10 книги, с които ще видим света през очите на другия

5 мин.
THE INNOCENT, Campbell Scott (top), Isabella Rossellini, 1993, © Miramax

Обичаме книгите по много причини, но една от главните е възможността бързо и безболезнено „да влизаме в главите“ на другите, да разбираме какви са мислите и чувствата на различните от нас. Добрите писатели осигуряват истинско емоционално потапяне във вътрешния свят на героите си, което развива способността ни да съпреживяваме.

За да ви гарантираме първокласно пътешествие в умовете на разнолики герои, ви предлагаме селекцията на сайта AdMe на книги, които ни подтикват да видим света през очите на другия и завладяват въображението ни за повече от една нощ.

„Странност на ума“,Орхан Памук Странност на ума – Орхан Памук
Работата на Мевлют го отвежда всеки ден по улиците на чудния Истанбул. Той вижда как сгради се разрушават, а на тяхно място изникват нови, как хората идват и си отиват. Пред очите му се създава историята, а той се скита из улиците на града, опитвайки се да разбере какво го отличава от другите, защо в главата му се въртят странни мисли и коя всъщност е любимата, на която пише писма.

„Седем късчета щастие“, Кевин Алан Милн

Нейтън Стийн вярва, че ако правиш добро, ще срещнеш добро по пътя си. Всеки ден той държи в джоба си седем камъчета, които му напомнят, че има много добри дела за вършене. Единствено потребността да постъпва благородно ли го кара да помага на другите, или има и тайни мотиви? „Седем късчета щастие“ е дълбока книга, която няма да се уморите да цитирате.

„Земята под нейните нозе“, Салман Рушди

Млада двойка влюбени споделят страстта си към музиката и тръгват на пътешествие от земята под нозете йИндия до САЩ, за да покорят рок сцената. Неочаквано земята поглъща девойката, а младият мъж, превърнал се в Орфей, се отправя да търси своята Евридика.

Романът е забележителен със своята многопластовост, с плетеницата от хиндуистка и древногръцка митология. Срещаме темите за вината на човека пред земята, с която той си позволява престъпни волности, за двойниците и другото „аз“, за непосилната тежест на славата и за съвременната музика.

„Boy A”, Джонатан Тригъл

Тъжен, въздействащ роман за младеж, който е прекарал по-голямата част от живота си в затвора с присъда за убийство. Идва време, когато той сам съди себе си. Може ли да е  извършил това, в което е обвинен? Има ли право да започне отначало? И най-важното – ще го приемат ли другите, когато разберат кой е?

„Boy A” е тежък роман, който ни кара да се замислим дали хората са толкова дълбоко хуманни, колкото са свикнали да мислят сами за себе си.

„Мен не ме е страх“, Николо Аманити

„Мен не ме е страх“ е роман за дете, чийто свят се е свил до размера на ямата, в която е заседнало заедно със страха си. Но на света трябва да има силни възрастни, които да му подадат ръка, да му предложат помощ и подкрепа!

Книга за преодоляването на страха и за това, че не изживяните години, а количеството колекционерътсвършени добрини определят големината на човека и размера на сърцето му.

„Колекционерът“, Джон Фаулз

Първоначално книгата ни изглежда най-обикновен трилър с предсказуем сюжет; изглежда, че има черно и бяло, добър и лош. Но колкото повече вникваме в текста, толкова повече нови пластове, знаци и значения се разкриват пред погледа ни. История, разказана от двамата герои, чиито противоположни гледни точки се сблъскват, за да ни поднесат шокиращ финал.

„Змийско кълбо“, Франсоа Мориак

Роман изповед за неразбирането, арогантността и падението на надеждата, водени от глупави подозрения, покълнали и расли в душата години наред.

Луи цял живот таи яд в душата си. Не споделя терзанията си с никого, но в края на живота си решава да ги запише на хартия. Той е обиден на децата си, на съпругата си, на приятелите си… Ще разберете какво или кого обича, ако имате силата и смелостта да опознаете този мъж, да „изслушате“ неговата изповед до последния му дъх.

„Змийско кълбо“ е роман за споделянето и способността да говорим за чувствата си – дори за най-тъмните, които ни гризат отвътре и не ни дават покой.

„Невинният“, Иън Макюън Иън Макюън - Невинният

„Невинният“ е криминален роман, психологически трилър, историческа драма, но преди всичко история за истинската любов. Младият английски радиоинженер Ленард Марнъм се оказва въвлечен в строго секретна операция. В следвоенен Берлин, на границата между Изтока и Запада, той се озовава едновременно в два тайни свята – на шпионажа и на любовта, които в един момент се събират, за да превърнат живота му в ужасен кошмар.

„Пророчество“, Дийн Кунц

Представете си, че знаете точно в кой ден ще ви се случи нещастие. Но нямате представа къде ви дебне бедата и как да я избегнете. Можем ли въобще да говорим за съдба, която има силата да оказва по-голямо влияние на живота ни от семейството и любовта?

На страниците на романа Кунц рисува живота – неговата мистерия, хумор, надежда, радост, но също така абсурдност и тъга.

„Да чуеш ритъма на сърцето“, Ян-Филип Зендкер да чуеш ритъма на сърцето

Тин Уин е мистериозна личност. Той е брилянтен адвокат и любящ съпруг, но семейството му не знае нищо за неговото минало. В деня на дипломирането на дъщеря си той изчезва и никой не знае къде да го търси.

Четири години по-късно Джулия се отправя на пътешествие през океана, за да проследи едно старо любовно писмо и да се опита да намери баща си. Най-голямото предизвикателство, пред което е изправена на новата земя, е да усвои деликатното изкуство на улавянето на ритъма в сърцата на другите.

Снимката на корицата е от филма „Невинният“ по романа на Иън Макюън.