fb
10, които...Специални

10 неща, които не знаете за Чарлс Дикенс

3 мин.

MTE5NDg0MDU0OTQ0OTc0MzUxНа днешната дата, 7 февруари, се навършват 201 години от рождението на Чарлс Дикенс  един автор, за когото, въпреки световната му слава, у нас се знае малко. За да разкрием малка част от живота му, ви предлагаме 10 любопитни факта за големия английски автор, които може би не знаете, събрани от National Post.

1. Обожавал е прякори.

Дикенс не просто е кръстил много от децата си (на брой) на любимите си автори/писатели, но им е измислял и прякори, сред които „Chickenstalker“, „Skittles“, „Lucifer Box“ и „Plorn“. А неговият собствен е „Boz“.

2. Страдал е от обсесивно-компулсивно разстройство

Дикенс е бил обсебен от това да реши косата си пред огледалото. Правел го е стотици пъти на ден. Същото важи и за пренареждането на мебелите в дома му, които е размествал, защото не били на „правилното място“. Без да са подредени „правилно“ за него е било невъзможно да се концентрира. Дикенс винаги се стараел да позиционира леглото си в посока север-юг. Вярвал, че това подобрява писането му. Друга негова привичка била да докосва определени предмети по три пъти. Бил вманиачен чистофайник, дотолкова, че му се случвало да почиства и чужди домове.

3. Тайна в кабинета

В кабинета на Дикенс имало тайна врата, проектирана като част от библиотеката. По рафтовете имало фалшиви? книги със заглавия като „Ноевата архитектура“ (Noah’s Arkitecture), деветте тома на „Котешки живот“ (Cat’s Lives) и поредицата „Мъдростта на нашите предци“ (The Wisdom of Our Ancestors), която обхваща теми като невежеството, суеверието, болестите, инструменти за мъчение и др. В колекцията място намира и допълнението към многотомното издание – „Добродетелите на нашите деди“ (The Virtues of Our Ancestors)

4. Практикувал е хипноза

Дикенс винаги се е интересувал от хипнотизъм и е практикувал често – негови обекти са били жена му (хипохондричка), децата му и приятелите му. Говори се, че постигал невероятни резултати.

5. Страдал е от епилепсия

В детството си Дикенс е страдал от епилепсия, която приписва на част от своите персонажи. В три случая припадъците са конкретно описани – това са присъпите на Едуард Лий-форд от „Оливър Туист“, учителят в „Нашият общ приятел“ и прислужницата в „Студеният дом“. Докторите са били удивени от точността на писателя предвид факта, че по това време много малко е било известно за тази болест.

6. Спонтанно човешко самозапалване

Дикенс е вярвал, че хората могат да умрат от спонтанно самозапалване и дори „убива“ свой герой по този начин (Круук в „Студеният дом“).

7. Коледна песен

Повечето герои в „Коледна песен“ са базирани на реални личности, които писателят е познавал. Например прототипът на Ебенийзър Скрудж е съветник от Единбург.

8. Катастрофа с влак

През 1865 г. Дикенс и любовницата му Нели Тернан пътуват във влак, който претърпява катастрофа край Стейпълхърст, Кент. Те са в един от осемте вагона, които не се разбиват в реката и дори помагат на някои от другите пасажери да се измъкнат невредими. След това Дикенс се връща в купето, за да извади и ръкописа на романа „Нашият общ приятел“.

9. Канадската връзка

Синът на Дикенс – Франсис Джефри Дикенс, е член на Северозападната конна полиция от 1874 до 1886.

10. Увеселителният парк Чарлс Дикенз

„Светът на Дикенс“ в Кент, Англия е атракцион, чиято тема е викторианската епоха. Увеселителният парк обещава да „ви отведе в автентичния свят на Дикенсова Англия“