fb
10, които...Новини

10 проницателни цитата от “Писателката (15 дни с Фани Попова-Мутафова)”

2 мин.

Изгнаница – така бих описала Фани Попова-Мутафова. Уважавана заради таланта си, отричана заради политическите си залитания, хулена и възвеличавана заради героите си, тя сякаш и до днес не намира покой. В на пръв поглед малкото книжле на Владо Трифонов “Писателката (15 дни с Фани Попова-Мутафова)”, изд. „Лемур“, e скътанo фикционално интервю с нея, което ни пренася в последните седмици от живота ѝ. 

От любовта ѝ към четенето и нейния съпруг писателя модернист Чавдар Мутафов, през ужасите на народния съд, който я осъжда на 7 години строг тъмничен затвор за „антиболшевизъм“, „прогерманска дейност“ и „великобългарски шовинизъм“, до малката стаичка, в която завършва животът ѝ, “Писателката – (15 дни с Фани Попова-Мутафова)” събира емоции, ужас, страх, красота и проницателност. Десет са цитатите, с които искам да ви убедя да прочетете тази книга, да научите повече за писателката, но и за героите ѝ, защото именно с това би искала да бъде запомнена тя. 

“Може би това е проклятието на интелигентните и образовани личности. Да бъдат лесно заблуждавани.”


“- Историята не се ли прави от народа? – попитах аз с простодушието на лаик.
– Какво е народ без личности, които да му показват накъде да върви?”


“Завиждаха ми, защото си гледах писането и друго не ме интересуваше.”


“Всеки човек има право да се променя. Да променя впечатленията си, възгледите си…”


– Искам да призова свидетели.
– Нямате право на свидетели.
– Настоявам за правна защита. 
– Нямате право на правна защита.
– На какво имам право?
– На справедлива присъда от народа.


Приспособявах се в името на моите романи и си плащам цената: малка стаичка с печка, която постоянно пуши и не иска да гори. Продължавам да си изтърпявам наказанието и вече пиша с лупа. Всичко е преплетено и взаимносвързано. 


Сега съм политически удобна за същото, с което бях политически неудобна.


Не сме ли всички ние дяволи и ангели едновременно? Знае ли някой какво е вътре в душата на дявола? А на ангела? Трябва ли да се отнема правото на някого да обича, пък бил той и най-големият злодей? Защо да бъде скривано нещо, което е било факт.


За да напишеш нещо хубаво трябва да обичаш героите си. И добрите, и лошите. 


Не бива държавите да се отказват от най-прославилите се свои сънародници заради това, че са постъпили според интереса си.

Можете да поръчате “Писателката (15 дни с Фани Попова-Мутафова)” от Ozone.bg.