fb
@-книгиЕ-книги

10 златни правила на ценообразуването при е-книгите

3 мин.

Трябва ли цените на е-книгите да са по-ниски от тези на хартиените копия? Как да определим цената на една е-книга, след като отпадат разходите за хартия, доставки до книжарниците и т.н.? Колко често трябва да променяме цените на електронните издания, за да увеличим печалбите? Това са въпроси, които издателите ще си задават все по-често, а отговорите на този етап със сигурност не са от най-лесните.

Ето защо от дигиталната компания Vook са направили проучване за ключовите фактори, които издателите трябва да имат предвид при ценообразуването на електронните формати. Под лупата са попаднали четири основни фактора: категоризация, откриваемост, канали за дистрибуция и важност на продавача. Като част от изследването е направен и тримесечен експеримент с 40 е-книги и 20 приложения (за Android, iPad и iPhone под формата на е-книги или обогатени издания – б. ред.), за да се проверят заключенията на практика и да се намерят оптималните цени на заглавията.

Правилното категоризиране, казват от Vook, ще доведе до по-голям брой разглеждания на изданието и съответно до по-голяма вероятност за осъществяване на покупка. „От друга страна, купувачите са склонни да плащат повече за книги от конкретни категории, като например бизнес“, обяснява финансовият директор на Vook Грег Бейтман.

Изследването показва и различни хитрини за по-добро позициониране на нови заглавия, като например похват, който Vook наричат „повдигащ ефект“. „За да помогнат на заглавията си да наберат скорост, издателите трябва да ги пуснат на възможно най-ниска цена и да я увеличат след определен период от време, примерно между 3 дни и 2 седмици“, разяснява Бейтман. Друга добра практика, която предлагат от Vook, е пускането на цял каталог от заглавия на даден автор, като по този начин заедно с новите му книги ще се продават и по-стари негови заглавия.

Преди да започнете прилагането на тези тактики, някои от които са валидни и за традиционното книгоиздаване, се запознайте с обобщените

10 правила на Vook за ценоопределянето при е-книгите

1. Нулевата променлива цена означава, че няма проблем да свалите значително цената, за да увеличите приходите

2. Оптималното ценообразуване е силно обвързано със съдържанието

3. Определени ценови прагове психологически отключват „автоматични“ поръчки

4. Категоризацията в е-книжарниците играе голяма роля в оптималното ценообразуване и откриваемостта на продуктите в сайтовете

5. Пускането на цели каталози е много по-ефективно от позиционирането на отделни заглавия.

6. „Контейнерите“* са особено важни, ако искате да увеличите стойността на покупката на едно или група от приложения

7. „Повдигащите ефекти“ като хитри промоционални похвати имат добър ефект върху продажбите

8. Общо взето, приложенията не могат да поддържат високите ценови нива на е-книгите

9. Следенето на продажбите в реално време за коригиране на цените е много важно, особено в динамичния свят на е-книгите

10. При всеки дистрибутор има различни „най-добри практики“ за увеличаване на откриваемостта на книгите и оттам – на приходите

Контейнерите на данни осигуряват интерфейс между програмните компоненти и платформената спецификация, като по този начин осигуряват сигурността им, управлението на транзакциите, връзката с отдалечени ресурси и други.