fb
Ревюта

Зимата дойде със „100 снежни човека“

2 мин.
100 snezhni choveka Djen Arina

100 snezhni choveka Djen ArinaОт снощи снегът се сипе и покрива всичко с бялата си наметка. Скоро ще дойде времето за правенето на снежни човеци. Докато с нетърпеливите деца чакате вятърът да утихне и да започнете производството на снежни човеци, можете да разгърнете една малка и необикновена книжка – дом на цели 100 от тях.

А какво й е необикновеното на „100 снежни човека“ (изд. „СофтПрес“)? Идеята да съчетае математически задачи с упражнения за римуване и рисуване! Кратките стихчета на автора Джен Арина представят простички уравнения чрез игрите на снежните човеци и подканват децата да използват поетичните си заложби, да доизмислят още строфи и да забъркат снежковците в невероятни приключения. Например, 3 + 4 = 7 звучи така:

 

„На звездното небе

три снежни човечета се любуват.

Четири снежни човечета

на шега другарите си атакуват.“

Накрая всички игриви снежни човеци се събират и оформят едно с-у-у-у-у-у-у-перуравнение, което предизвиква децата, пък и родителите, да потърсят елегантен начин за решаването му.

Илюстраторът Стивън Гилпин пък е допълнил текста със забавни рисунки на шарена галерия на ни повече, ни по-малко от 100 различни снежни човека, като е успял да придаде на всеки от тях индивидуалност.

В края на книгата родителите ще намерят помощно ръководство, с чиято помощ да извлекат максимална полза и забавление за децата. Предложени са текстови задачи, упражнения за броене, съставяне на уравнения и свързване на точки, а също и идеи за римуване. И понеже снежните човеци напълно са превзели страниците на книжката, там ще откриете и „рецепта“ за направа на собствен Снежко от подръчни материали като хартиена чашка, памук, картон и сладоледена клечка.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.

[ + ]