fb
БългарияНовини

117 училища купуват нови книги и откриват кътове за четене

1 мин.

Общо 117 училища ще обогатят библиотеките си с нови книги и ще създадат кътове за четене, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Средствата са осигурени по Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“. Общо 600 000 лв. ще бъдат разпределени между 7 начални, 53 основни, 52 средни и 5 обединени училища. Финансирането по модул „Библиотеките като образователна среда“ на програмата ученици и учители ще имат възможност да разширят фондовете си с интересни издания от научнопопулярната, художествената и учебно-помощната литература.

Кътове за четене ще има не само в библиотеката, но и в пространства в училището, които позволяват това – фоайе, класна стая, свободно помещение. За създаването на неформална уютна обстановка училищата планират обзавеждане, което включва подходяща мебелировка, осветление и стелажи, както и разнообразни конструктори и образователни игри.

За учениците в начален етап са предвидени инициативи като драматизация по приказка, четене по роли, състезания по правопис и краснопис, литературни четения. За учениците в прогимназиален и гимназиален етап – дебати и дискусии на различни теми, състезания по изразително четене и краснопис, представяне на лично творчество на ученици, литературни четения и срещи с автори.