fb
БиблиотекитеНовини

140 години Варненска библиотека – идея и реалност

5 мин.

Най-старият и най-устойчив културен институт във Варна навърши 140 години, а юбилеят премина с богата програма през март и април.

„Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ е място за среща между хората и книгите, хранилище на знанието и информацията. Тя е проводник на културата и образователен инструмент. Тя е социално пространство за свободна обмяна на идеи, синоним на равнопоставеност и достъпност“, споделят от екипа на библиотеката и 140 години по-късно не се отказват от мисията да бъдат новатори.

На 21 март 1883 г., благодарение на Михаил Колони, Кръстю Мирски, Панайот Кърджиев, Никола и Георги Живкови, Харалан Ангелов и други дейни граждани, се ражда Книжевната дружина. От тогава до днес Варненската библиотека претърпява метаморфози и няколкократно променя местоположението си, но нито за момент не спира да бъде първоизточник на иновациите сред културните институции в страната. 140 години след създаването си библиотеката посреща читателите си с онлайн каталог, Варненска дигитална библиотека, включваща периодични издания, пощенски картички и фотографии от края на XIX и началото на XX век, два библиомата, възможност за онлайн заявки и самостоятелно заемане и връщане на книги.

Въпреки водещата си роля на дом на книгите и културата, в днешния глобализиран, дигитален и технологичен свят пред всяка библиотека стои въпросът как институцията отговаря на тенденциите на новите информационни ресурси. Националната дискусионна среща „Библиотеката – идея и реалност“, акцент на 140-я юбилей на Варненска библиотека, предостави трибуна за обсъждане именно на това как се променят библиотеките в световен план и какво е мястото им в дигиталната ера. Участието на специалисти, свързани не само с библиотеките, но и с различни аспекти на образованието, културата, изкуството и предприемачеството, даде възможност дискусията да достигне до нови изводи за ролята на библиотеката в социалната инфраструктура.

„Обществената библиотека … не отменя, а допълва домашната. Тя извежда четящия човек от затворената семейна общност и го въвежда в отвореното общество на читателите.“ – доц. д-р Огнян Ковачев.

За да припомнят първите си срещи с книгите и четенето, гостуваха доц. д-р Огнян Ковачев (СУ „Св. Климент Охридски“), доц. д-р Васил Загоров (УниБИТ) и Светлана Вълкова (журналист, Радио Варна). Темата за изкуствения интелект и новите технологии засегнаха Спаска Тарандова (Глобални библиотеки), Елица Стоилова (umni.bg) и Христомир Христов (платформа „Бързи книги“), а идеите за прилагане на стратегии от бизнес средата към културните институции отново бяха на фокус. Дискусията завършиха с поглед към бъдещето на библиотеката Петър Денчев (режисьор и писател), арх. Дарена Милкова (УАСГ) и Рада Бонева (блогър и екоактивист).

Функцията на съвременните библиотеки все повече се измества от дом на книгите към дом за хората. Пред читателските пространства стои задачата да се превърнат в комфортни и привлекателни места за новите поколения. Модерното графити изкуство се оказва един от предпочитаните начините за ревитализиране на интериора. На 22 март библиоАрт предизвикателство добави допълнителен щрих към юбилея.

Читалнята на варненската библиотека представи на гостите си новия графити стенопис, създаден от младите графити артисти от The Graffs Николай Чакъров и Дмитрий Кула. Момчетата интерпретираха образа на Сократ като акцент, а за фон използваха цветна палитра от по-дребни елементи.

Освен с отношение към изкуството, РБ „Пенчо Славейков“ винаги е изпъквала с активната си работа по дигитализацията, като през 1992 г. става първата българска библиотека с домейн и уебсайт. Тази година онлайн читателите отново не са пропуснати. Юбилейната година тематично бе открита с електронното издание „Варненските музиканти и нотопечатници от втората половина на ХIХ век до 1944 г.: Из колекциите на Регионална библиотека „Пенчо Славейков”. Включените нотни издания и визуални материали са от фондовете на библиотеката и дигиталната библиотека, а основната цел на изданието е да популяризира съхранените документи и да е от полза на специалистите и широката публика с интерес в областта на музикалното изкуство. Изданието е достъпно за всички и може да бъде открито на сайта на институцията.

Варненската библиотека може да се похвали не само с дигитални ресурси, но и с богат фонд от редки и ценни издания, създадени и публикувани векове преди основаването ѝ през 1883 г. Специална експозиция стартира на 15 март с акцент „История на Александър Македонски“ от 1687 г. от римския историк Квинт Курций Руф – новата най-стара книга на РБ „Пенчо Славейков“. Експозицията включваше и други редки печатни и ръкописни издания, част от колекцията на Регионална библиотека. Финал на мартенските чествания постави Ден на читателя (24 март). Освен с традиционните литературни викторини и артинсталации, тази година посетителите бяха посрещнати и от автори и читателски клубове. На фокус бяха дебютиращите писатели и издатели. Програмата откри Събина Георгиева, автор на детската книга „Опашати непознати“ и създател на издателство „Меченосец“. Следобедните часове преминаха в разговори с Терез Никол, преподавател и автор на „Приключенията на котенцето Ричи“ и „Белите цветя“, и с Таня Петкова, преводач, автор на „Виждам те“ и „Истории от космоса“ и основател на издателство „Ясна книга“. Посетителите имаха възможност да се срещнат и със създателите на два от водещите читателски клуба в града – „Орбита“ и „Читателски клуб Варна“.

Април доведе със себе си „Маратон на четящите хора“ – инициатива, превърнала се в национална кампания, която обединява любителите на книгите из страната. Кулминация на 21-вия Маратона във Варна бяха срещите на 21 април, когато гостуваха Капка Кънева, илюстратор и преподавател, Диана Софрониева, редактор на списание „Й“, Таня Петкова (изд. „Ясна Книга“) и Росица Бърдарска, журналист и писател. Варненска библиотека още веднъж беше проводник на качественото изкуство с кауза.