fb
ИнтервютаНовини

160 персонажа от поредицата за Хари Потър звучат с гласа на актрисата Силвия Петкова

5 мин.
Силвия Петкова

Българската публика вече може да слуша първата книга от световно известната поредица за Хари Потър на български с гласа на актрисата Силвия Петкова. Aудиокнигата “Хари Потър и философският камък” излeзе като част от съдържанието на платформата за аудиокниги и аудиосъдържание Storytel в партньорство с Pottermore Publishing, а останалите шест книги от поредицата ще бъдат добавяни в каталога eжемесечно през следващите шест месеца.

Дългоочакваното попълнение в постоянно разрастващото се портфолио на Storytel идва година и половина след стъпването на водещата стрийминг платформа за аудиосъдържание у нас и отбелязва 20-годишнината от издаването на „Хари Потър и философският камък“ от “Егмонт България” у нас.

В специално интервю за „Аз чета“ Силвия Петкова разказа какво е да озвучаваш цели 160 персонажа, разкри интересни моменти от процеса по озвучаването на любимата на поколения читатели поредица и сподели какво слуша самата тя в Storytel.

„Като дете бях много пристрастена към Хари Потър, чаках с нетърпение всяка следваща книга и мисля, че когато ми подариха първата книга за Хари Потър, за пръв път прочетох книга до последната страница!“, споделя актрисата. „Преди да ми поверят отговорната задача “Хари Потър”, бях чела вече други книги в различни жанрове за Storytel и за всяка, спрямо жанра, подготовката е различна. Има книги, за които предпочитам да не се подготвям и да ги чета на прима-виста. При по-смешните книги, когато на наратора му е забавно, слушателят го намира за още по-забавно. Тъй като за “Хари Потър” има много сложни думи, заклинания и т.н., исках да се подготвя много добре, защото имам отговорна задача. Има толкова много фенове на Хари Потър и много бих искала да ги зарадвам всичките.“.

Силвия Петкова сподели, че работата с платформата за аудиокниги е дала нова светлина върху актьорската професия. „Научих, че има милиони начини да кажеш “Добър ден”, казва тя. За английската аудиоверсия на поредицата за Хари Потър, озвучена от британския актьор Стивън Фрай, Петкова каза, че я е слушала, но е предпочела да придаде автентичност на своята интерпретация.

„Пуснах си точно 4 минути да го слушам, но английският е друго нещо и си казах, че ще имам доверие на интуицията си. Придадох си повече увереност и си казах, че просто трябва да бъда себе си, да дам това, което нося и онова, заради което съм избрана да изчета седемте части. Не почерпих идеи от Фрай, но много харесвам неговата версия, гласът му, актьора…“.

Лиза Василева, регионалният мениджър на Storytel за България, изрази истинска радост, че аудиоверсията на легендарната поредица се появява на български точно 20 години след първото публикуване на “Хари Потър и философският камък” от „Егмонт България“.

„Преди по-малко от две години Storytel България встъпи като услуга на българския пазар с около 300 заглавия на български език, днес по-малко от две години по-късни вече имаме 1400 заглавия на български език, в същото време смятаме, че идва в много подходящ момент партнирането ни с Pottermore Publishing и възможността да работим с тях по този проект и да достигнем до нови фенове или да достигнем до истинските фенове на Хари Потър в България по този нов начин.“.

Василева разказа за дългия и сложен процес по договарянето на партньорството с Pottermore Publishing и каза, че по продукцията се работи активно още от януари. Тя повдигна завесата и за част от плановете за промотирането на поредицата.

„Планът е оттук нататък, всеки месец да пускаме всяка следваща книга. Съответно в следващите 6 месеца ще излиза нова част, до попълване на цялата поредица в Storytel. Магията не свършва дотук, подготвили сме изненада и всички фенове биха могли да вземат участие в нашата онлайн игра. докато изчакват следващото заглавие да се появи, феновете могат да се включат онлайн на сайта harrypotterbg.storytel.com – с помощта на аудио въпроси могат и да спечелят награда.“.

Лиза Василева обобщи и данните за потребителите на Storytel на глобално ниво.

В рамките на второто тримесечие на годината, потребителите нараснаха с още 100 000. Движим с 42% ръст на потребителите спрямо второто тримесечие на предишната година. Плановете до края на годината глобално е потребителите на Storytel да достигнат 1 500 000, което е ръст от близо 33%. Моите очаквания за България са да се увеличава интереса и разпознаваемостта на аудиокнигите като възможност за достигане до много качествено съдържание. Ние работим много активно в посока това съдържание да достига до все повече хора, все по-лесно. Тоест, даване на възможност на една наистина много добре работеща платформа да бъде удобна за ползване и създаване на съдържание, което да отговаря на нашите очаквания и очакванията на нашите потребители.„.

За любопитните читатели Василева даде още малко статистика. Към днешна дата тази година са слушани двойно повече часове аудиокниги, в сравненение с цялата изминала година. А най-слушаните жанрове в България са криминалният, книгите за личностно развитие и класиката. Криминалният жанр е най-слушан и глобално. Най-слушаните книги в България са „Шантарам“, „Тютюн“, „Човек на име Уви“, „Sapiens. Кратка история на човечеството“, книгите на Наполеон Хил и Елизабет Гилбърт.

Още за плановете на Storytel България, както и пожеланията на Силвия Петкова и Лиза Василева можете да чуете в интервюто:

Снимки: Storytel