fb
БлоговеМненияНовини

24 май е истинският празник на освобождението

1 мин.

„Животът е книга, а майсторството да се живее се свежда до усета кога трябва да четеш тази книга и кога да я пишеш.“

Много ми харесва тази начална мисъл на Веселина Седларска, майстора на думите, на когото тази година се доверихме да напише посланието към читателите на „Аз чета“. Книгите, думите и всяка една от буквите, от които са избродирани, ни описват. Показват ни какво е отношението ни към самите себе си и как искаме да живеем.

Живейте свободно, мечтайте и създавайте заедно с любимите си хора! Ще има такива, които да ви пречат, но те нямат значение – това също ще научавате с всяка следваща книга.

Подарявайте мечти на децата около себе си – на своите, на близки хора, на непознати дори. Правете го с книги – изящни и поучителни (но не назидателни); правете го с истории, спомени или обикновени разговори. Всъщност за тези деца те най-вероятно ще са необикновени!

Посрещам този ден с 2-годишния си син в стаята, в която съм прочел първите важни книги в живота си. Ще премина отново части от тези дълги пътувания заедно с него още днес, за да може той след години да ги извърви по своя си начин. Защото четенето е моята религия, в която има безброй пророци, но личният избор е единственият важен.

Честит 24 май, истинският празник на освобождението!

[ + ]