fb
@-книгиЕ-книги

Едва 3% е пазарът на е-книги във Франция

2 мин.
ebook readers

Е-книгите набират все повече популярност сред читателите по цял свят, тенденциите на пазара на електронни книги във Франция обаче са различни. Според последния доклад на Syndical national de l’edition (SNE), Националния съюз на издателите във Франция, пазарният дял на е-книги в страната се е увеличил от 1% през 2011 до едва 3,1% през настоящата (2013), съобщава L’Express.

Тези данни разкриват изключително малко увеличение в сравнение с развитието на пазара в САЩ (21,67% през 2012) и Великобритания (10% за 2012), но все пак по-висок процент от този в Германия, където пазарният дял на електронните книги е 2,4% за 2012. Оборотът на френския пазар на електронни книги е в размер на 2,53 млн. евро, докато глобалният пазар на дигитални издания се оценава на почти 82 млн. евро.

За по-силно навлизане на е-книгите във Франция явно не спомага и фактът, че от март 2012 и Google предлага на френския пазар дигитализирани издания от своя портал Google Livres. Докладът на Националния съюз на издателите във Франция посочва още, че според маркетинговите проучвания до края на 2013 година във Франция ще се използват 15 милиона смартфон-а, 6 милиона таблета и едва 500 000 електронни четци.

Докладът на френската браншова организация откроява като една от причините за “изоставането” на френския пазар забавянето при дигитализацията на книгите за деца и младежи, ключов сегмент от пазара на е-книги в САЩ. Друга причина е, че мнозинството от библиотеките в страната не предлагат услуги, свързани с дигитализирани материали – 98,5%. Резултат, който подчертава липсата на съвременни и по-комерсиални услуги в библиотеките и адекватна правна рамка, свързана с дигитализирането на произведенията, смятат експерти.

Като ключов елемент за състоянието на френския пазар на е-книиги е откроена и цената на електронните издания, които не винаги са по-евтини от хартиените, а в някои случаи са и по-скъпи. Роля за скептицизма на издателите към електронните книги оказва и пиратството.