fb
БиблиотекитеНовини

4 впечатляващи сгради се борят за „Обществена библиотека на годината 2022“

3 мин.

Четири впечатляващи библиотеки се включени в надпреварата за наградата „Обществена библиотека на годината 2022“, която се присъжда от Международната федерация на библиотечните асоциации и институции (IFLA) и международната ИТ компания Systematic. Тази година бяха номинирани четири съвършено различни библиотеки – от библиотека в планинския град Мисула в северозападната част на САЩ до библиотека в провинциалния град Огре в Латвия.

Двадесет библиотеки от 17 различни страни поискаха номинация за наградата, която отличава нови обществени библиотеки, успешно съчетаващи функционална архитектура с креативни ИТ решения и местна култура. В стремежа си да намери най-добрата публична библиотека в света за 2022 г., международното жури, включващо членове на Международната федерация на библиотечните асоциации и институции (IFLA), стесни полето до само четири номинации: Обществена библиотека в Мисула в САЩ, Библиотека Гелеръп в Дания, Централна библиотека Огре в Латвия и библиотека Итра в Саудитска Арабия. Избраните се открояват с начина, по който черпят от заобикалящата природа своето вдъхновение, както и с използването на модерни и устойчиви решения при проектирането и ежедневното управление на сградата.

„Новите библиотеки по света имат силен фокус върху устойчиви решения, участие на общността и вълнуващи дигитални възможности. Областта на номинираните библиотеки показва обхвата на това развитие – от малки иновативни библиотеки до големи и престижни сгради със значителен уау ефект”, коментира Якоб Леркес, председател на журито и ръководител на библиотеките в община Гладсакс на остров Зеландия в Дания.

За да се класира за наградата, библиотеката трябва да е новопостроена или да се помещава в сгради, които преди това не са били използвани за подобна цел. Наградата „Обществена библиотека на годината“ идва с парична награда от 5 000 щатски долара. Наградата ще бъде връчена на световния конгрес на ИФЛА, който се провежда тази година в Дъблин, Ирландия, на 26-29 юли.

Разгледайте впечатляващите номинации:

Обществена библиотека на Мисула

Обществената библиотека на Мисула, проектирана от MSR design, се намира в Мисула, в американския щат Монтана. Библиотеката е с дизайн, фокусиран върху климата, който е вдъхновен от околностите и невероятния планински пейзаж. На последния етаж посетителите могат да се насладят на гледка към планината Сентинел.

Библиотека Гелеръп

Разположена в предизвикателен район на Орхус, Дания, Gellerup Library е многофункционална сграда, която се характеризира със своята лека, игрива и приветлива атмосфера. Проектиран е от Schmidt, Hammer и Lassen Arkitekter. При проектирането на библиотеката са отделени значителни грижи за нейната екологична, социална и икономическа устойчивост. По време на изграждането си проектът черпи от уменията на безработни местни младежи, на които впоследствие осигурява работа.

Централна библиотека на Огре

Централната библиотека Ogre, проектирана от PBR, в Латвия се откроява с широкото си използване на дърво както отвътре, така и отвън, и която освен че е устойчива, създава и топъл и привлекателен външен вид. Прозорците на втория етаж са проектирани като големи кутии от шперплат с възглавници, завеси и димируемо осветление, където посетителите могат да създадат свои собствени удобни кабини за четене с гледка към гората.

Библиотека Итра

Библиотеката Ithra в Саудитска Арабия, проектирана от Snøhetta, е зашеметяваща. Използвани са различни видове камък, за да се създаде изключително отличителен вид. В допълнение към библиотеката, в сградата от 80 000 квадратни метра се помещават различни културни съоръжения, включително музей, кино, театър, образователен център и ресторанти. Осемдесет процента от сградата е под земята, което я изолира от топлината и по този начин намалява консумацията.