fb
БългарияНовини

5 книги, с които да се подготвим за „Софийски международен литературен фестивал“ 2019

4 мин.

Седмото издание на Софийския международен литературен фестивал ще се проведе от 9 до 15 декември в НДК, а международната програма на фестивала тази година е посветена на френскоезичната литература и нейното многообразие. Организаторите са ни подготвили срещи с едни от влиятелните и значими автори, пишещи на френски език, и тъй като повечето от тях имат издадени книги на български език, решихме да подготвим кратък списък, с който всеки обичащ френската култура да се подготви за някои от събитията в рамките на фестивала. Ето го и него: 

 

„Странните преживелици на един пощальон“ от Дени Терио (изд. „Лист“)

„Странните преживелици на един пощальон” е вторият роман на Дени Терио и през 2006 година му носи литературния приз „Канада – Япония”. Книгата е световен бестселър с издания в Канада, Германия, Китай, Франция, Русия, Чехия, Испания, Холандия, Турция, Гърция, Румъния. На българския пазар книгата се появи в началото на октомври тази година.

Романът проследява историята на пощальона Билодо, който основно разнася сметки и служебни формуляри из Монреал. Когато обаче попадне на лично писмо, Билодо не го доставя на адреса, поне не веднага. Отнася го вкъщи и го отваря на пара. Едно писмо променя живота му и пощальонът попада във възбуждащата игра на любов, поезия и смърт.

 

„Космонавтите само минават“ от Елица Георгиева (изд. „Колибри“)

Дебютният роман  „Космонавтите само минават“ на Елица Георгиева е написан на френски език и е отличен с наградата „Андре Дюбрьой” – за първи роман написан с хумор и критично чувство. На български език книгата излезе през 2017 година.

Изпълнена със самоирония и тъжен хумор, тази книга ни среща с едно малко момиченце, което крои велики планове за собственото си бъдеще: да стане Юрий Гагарин, а после и Кърт Кобейн, или поне партизанин като дядо си, за да му позволят да засади борче в училищния двор и по този начин да впечатли Констанца, вечната ѝ приятелка или най-големия ѝ враг. А докато си сменя идолите, които непрестанно загиват по неясни обстоятелства, докато трупа опит и разочарования, личната ѝ история неусетно се свързва с историята на страната ѝ, малко преди идването на демокрацията.

 

Някой си господин Пекелни от Франсоа-Анри Дезерабл (изд. „Аквариус“) 

Романът „Някой си господин Пекелни“ излезе на българския пазар през тази година и без притеснение може да бъде определен като интересно четиво, тъй като е изграден на три равнопоставени взаимопроникващи се нива.

В търсене на доказателства за реалното съществуване на един малък човек, господин Пекелни, бегло споменат в романизираната автобиография „Обещанието на зората“ на легендарния мистификатор Ромен Гари, авторът проследява сложната, изпълнена с тайни и загадки съдба на самия Гари и отдава почит на литературата като възможност да се доближим до истината и да я поддържаме в паметта си. Въпреки преплитането на реалност и фикция.

 

„Пропусната жена“ от Армел Жоб (изд. Аквариус“)

„Пропусната жена“ е първият роман на Армел Жоб, но е толкова добър, че му носи френските литературни награди „Еманюел Роблес“ и „Рене Фале“.

Книгата ни среща с 36-годишния Шарл Ламбер, който живее в най-хубавата ферма в белгийското село Сарто със своите възрастни лели. Когато двете стари моми умират, Шарл остава сам и решава да се ожени и един ден открива жената на живота си в каталога „Щастие от островите“ със снимки на „красиви туземки, търсещи брак“.

 

„Точки“ от Жан Портанте (изд. „Алтера“)

Жан Портанте е роден в Люксембург, малко след като родителите му – италианци пристигат в страната. Той е смятан за един от нaй-интеpесните евpопейски поети, пишещи нa език, paзличен от техния pоден.

Автор е на 5 романа и 20 стихосбирки, както и на редица разкази, пиеси и журналистически текстове. Многократно награждаван и превеждан, а той самият също превежда поезия на френски от испански, италиански, английски и немски.  Поетичната му книга „Точки“ излезе на български език, благодарение на издателство „Алтера“ и представя умението му да се заиграва с думите и да рисува пред погледа на читателя различни причудливи картини.

Седмото издание на Софийския международен литературен фестивал включва близо 50 събития, така че ако наистина имате интерес към него, ви съветваме да разгледате пълната му програма тук.

Снимка на публикацията: Pexels

[ + ]