fb
10, които...Специални

5 любопитни книги за нови знания и умения

4 мин.
Advertorial

Книгите винаги са били най-добрият начин за придобиване на нови знания и умения. Дават ни възможност да се срещнем с някои от най-успешните световни лидери в бизнеса и да вземем от тяхното ноу-хау, навици и стратегии. Със съдействието на Грант Кардон ЦИЕ подбрахме 5 книги, които ще ви помогнат да видите света по нов начин, да научите любопитни факти и да изградите навици, които ще ви помогнат по пътя към успеха. 


“Империя от болка” от Патрик Раден Кийф

Патрик Раден Кийф е един от най-добрите разследващи журналисти в САЩ. Последната му книга, “Империя от болка”, достъпна вече и за българските читатели, е главозамайващ, детайлен и страховит портрет на една от най-големите катастрофи в съвременния свят – зависимост от болкоуспокояващи, достигнала в САЩ размерите на епидемия, която отнема живота на близо половин милион човека. 

Кийф се впуска в изследване на фамилията Саклър – несметно богатата американска династия, чието име се свързва с филантропия и меценатство за науката и изкуството. Име, което може да бъде видяно на входа на институции като музея Метрополитън, Университетската библиотека в Оксфорд и други. Фамилия, в чиито фабрики се произвежда малкото хапче на щастието OxyContin, погубило стотици хиляди. 

Абсолютно истинска, това е история с елементи на трилър, която документира безсрамната алчност и безразличието към човешкото страдание, което струва милиарди. 

“Как да спрем да отлагаме” от Петър Лудвиг

Ако и вие сте един от хората, на които времето никога не стига, имамe добра новина за вас. Всъщност разполагате с достатъчно време, просто отлагате. В книгата си Петър Лудвиг ще ви помогне да спрете да отлагате и да заживеете пълноценен живот.

Безкрайното отлагане на задачи е най-големият крадец на време и убиец на продуктивност. Защо тогава е толкова разпространено? Какви са механизмите, които ни карат да отлагаме и как да изградим необходимата самодисциплина и добри навици? Базирана на най-новите научни изследвания, книгата “Как да спрем да отлагаме” синтезира над сто научни труда и създава програма, която е практична, лесна за следване и помага на читателите да създадат необходимите умения, за да преодолеят трайно вечното отлагане. И най-после да станат господари на времето си. 

“Тайни от козефермата Chuckling Goat” от Шан Никс Джоунс

Често животът се оказва по-непредвидим и странен от книгите. В тази напълно истинска история става дума за любов, втори шанс и спечелването на една неравна битка за живота на любимия. 

До 41-вата си година Шан Джоунс е класическо градско момиче, живее в Сан Франциско и води радиопредаване. Но съдбата я среща с любовта с Рич и я отвежда в Уелс, където двамата създават фермата Chuckling Goat – доскоро разполагала с чистачка и умееща само да поръчва храна, Шан започва да се учи да дои кози и да готви за десет души. 

Когато съпругът ѝ се разболява от тежка инфекция, с която лекарите не знаят как да се справят, Шан се обръща към природата, въоръжена само с един тиган, древни рецепти и много надежда. Дневниците ѝ разказват история с щастлив финал и идиличен селски живот, който спасява не само душата, но и здравето. 

“На живо! Превърнете виртуалните връзки в клиенти” от Джефри Гитомър

След почти две години онлайн бавно, но сигурно свикваме с новото нормално. Пандемията пренасочи завинаги света на бизнеса и продажбите от физическото във виртуалното пространство – вече не е необходимо да летите до другия край на света, за да се срещнете с потенциалните си партньори, достатъчен е и един видеоразговор. 

Как обаче да надскочим психологическите ограничения на общуването от разстояние и да се възползваме от всички възможности, които интернет комуникацията ни предлага? Легендарният Джефри Гитомър дава ценни съвети и мощни инструменти с тази книга; изпълнена с практични примери, “На живо” е полезен наръчник за всеки, който иска да превърне виртуалните си контакти в партньорства. 

“Ако не си първи, си последен” от Грант Кардон

Грант Кардон е международен експерт по продажбите, мотивационен лектор и автор. В тази книга той разказва за печеливши стратегии за продажби (на продукти, услуги, но и в по-метафоричен смисъл – за постигане на личните си цели), които могат да бъдат приложени дори в напрегнати и динамични периоди, когато икономиката се свива. 

Не всеки може да осъществи продажбата, да спечели играта или да е лидер в пазара. За да бъдеш един от победителите, трябва да работиш, да бъдеш смел и да се възползваш от възможностите, които животът предоставя.