fb
Ревюта

Към планините с „51 приказни планински кътчета от България“

4 мин.

51 prikazni planinski katcheta ot balgaria radoslav donevОбичам да чета истории за планини! Дали ще са пътеписи или разкази на приятели е без значение. Винаги имат един и същ ефект – пренасят ме на високо, магическо място, което си казвам, че един ден ще посетя. Може да не съм от най-редовните планинари, но планината има много специално място в сърцето ми.

Ще ви представя един проект, един пътеводител, от който винаги съм имала нужда, но го разбрах чак когато се сблъсках с него. Радослав Донев е събрал прекрасна колекция от 51 природни кътчета – вдъхновяващи, красиви и стоплящи душата на всеки, обичащ планината.

Всяка локация е придружена от GPS координати. Което за мен означава, че човекът, съставил този каталог, е вложил много мисъл и желание в него. Координатите сякаш ти крещят да ги въведеш, да сложиш раницата на гърба и да потеглиш!

Някои може би няма да се съгласят, че думата „каталог“ е подходяща, но за мен тази великолепна книга е точно това: мога да си представя как затварям очи и я разгръщам на случайна страница, за да избера следващото място, на което да отида.

До всяка фотография има кратко описание на местоположението, в което се намира планинската прелест, която съзерцавате, с произход на името й (както е например при пиринския връх Сиврия), а на някои места и съвети накъде може да поемете оттам.  Книгата излиза едновременно на български, руски и английски език, което я прави страхотен коледен подарък за приятелите в чужбина.

Разбира се, някои от местата съм посещавала (няколко пъти) и когато попадах на невероятните фотографии, в главата ми се появяваха спомени, налягаше ме дълбока носталгия и желание отново да съм там. Веднага! На секундата! Докато не отгърнех на следващата страница, за да видя някой прекрасен, вдъхновяващ връх, обгърнат в мъгли или огрян от слънцето, предизвикващ ме да го изкача и да разбера наистина ли е толкова красив, колкото на снимката.

Radoslav Donev

Радослав Донев

И като споменах върхове, най-ценните елементи на колекцията са красивите фотографии на Радослав Донев, GPS координатите и описанията. Те съставят един добър импровизиран учебник за начинаещи планинари (или такива като мен, които не задават много въпроси), които искат да научат върховете в Рила и Пирин, за да могат да ги разпознават само по извивката на чукарите. Имам доста приятели, които са научили върховете по трудния (но пък много приятен) начин, като са обикаляли много около, по, връз тях и в района им. Винаги ме е впечатлявала способността им да именуват почти всеки връх, който попадне пред очите им. И винаги съм искала и аз да мога така. Вече ще ми е малко по-лесно с тази книга, защото фотографиите наистина представят уникалните черти на всяко скално образувание.

Не всичко е камънак, разбира се. Представени са едни от най-известните места в България като резерват „Торфено бранище“ (който, впрочем, посетих за пръв път това лято, защото подценявах Витоша като планина), местността Бетоловото (за чието съществуване разбрах именно от книгата), резерватите Северен и Южен Джендем в Стара Планина, „Риломанастирска гора“ и още няколко обекта на вашето възхищение.

Независимо дали сте посещавал местата, които са представени в книгата, дали искате да учите върхове, или просто сте любители на добрите фотографии и красивите природни гледки, няма да сгрешите, ако си подарите „51 приказни планински кътчета от България“ (изд. „Софтпрес“)! Гарантирам едно: ако обичате планините и преходите, то след като приключите с този пътеводител, ще имате желание да обикаляте из България с месеци наред. Ще ви завладее изнервящото усещане, че не ви се стои на едно място, а рамената ви ще сърбят от желание да носят тежка раница! Все пак не забравяйте планинарските обувки и добрата екипировка!