fb
Книги и киноСпециални

6 адаптации по романи на Джейн Остин

5 мин.

Джейн Остин, английската писателка от 18. век (1775 г. – 1817 г.), която пише под псевдонима „A Lady“, е писателка от романтичната епоха. Дори след повече от 200 години от смъртта ѝ, тя е прославена със своите шест големи романа. Нейните творби основно интерпретират, критикуват и коментират британското общество. Остин пише по времето, когато движението за правата на жените набира скорост. Въпреки че създава свободомислещи и силни женски образи, те трудно се свързват с феминистката идея, популярна днес. Въпреки това, тя лично отразява силен феминистки характер, като пише романи и избягва идеята за брак. Нейните творби са критика на положението на жените в Англия и използват език, който е изпъстрен с остра ирония, остроумие и реализъм. Романите на Остин издържаха изпитанието на времето, адаптирани са за филми, театър и телевизия и са преведени на десетки езици. Неотдавнашното екранизация на „Въздействие“, с учаситето на Дакота Джонсън, набра популярност и печели сърцата на публиката.

Предлагаме ви да разгледаме още няколко книги и филмите по тях, селектирани от Weonews, които не бива да пропускате.

„Гордост и предразсъдъци“

Най-популярният роман на Остин е адаптиран във филм през 2005 г. Той остава една от най-добрите адаптации на творчеството на писателката досега. Изобразяването на викториански романси във филма е несравнимо. В същото време уравновесеният сценарий, обхващащ обширната панорама на романа в камерна драма, е заснет необикновено. Историята за сестрите Бенет и как майка им нетърпеливо иска те да се оженят възможно най-скоро е в основата на филма. Погледът му върху британското общество, тайната връзка между Елизабет и г-н Дарси и препятствията, през които преминават, както и борбата за гордост, са това, което прави филма незабравим. Кийра Найтли и Макфейдън са изобразили невероятно своите герои.

„Ема“

Режисирана от Отъм де Уайлд, тази най-нова от адаптациите на Остин е за един от нейните най-сложни женски герои. Ерата на Регентството е заснета прекрасно, като същевременно успява да изобрази детайлите на главния герой – „Ема“. Обхванати са широкообхватни теми като привързаност, любов и брак и осуетена любов, заедно с критика към обществото. Аня Тейлър-Джой, Джони Флин и Миа Гот участват в тази забавна романтична комедия. Това е филм за жена, която е пакостлива, хитра и сватовница, която се меси в романтичния живот на другите. Мелодрамата, придружена от великолепни декори и нежни костюми, е идеален за новото поколение.

„Разум и чувства“

Тази романтична драма от 1995 г. на Анг Лий е шедьовър благодарение на прекрасните изпълнения на главната актриса Ема Томпсън и Кейт Уинслет, които играят сестри във филма. Сюжетът се върти около две сестри със разбити сърца в преследването на любовта. Филмът се фокусира върху олицетворението на здравия разум и чувствителност на двете жени. Екранизацията е красива версия на романа поради простотата на представянето му и отразяването на теми като семейство, брак, любов и разбито сърце в епохата на Регентството на Англия. Филмът е наличен в Netflix.

„Менсфийлд парк

Тази британска романтична драма от 1999 г. е базирана на едноименния роман на Джейн Остин от 1814 г. Режисиран и написан от Патриция Розема, „Mansfield Park“ се разклонява от оригиналния роман в няколко аспекта, като например как се говори за живота на Джейн Остин, проблемите около робството и плантациите в Западна Индия.

Запазвайки обстановката от началото на 1800 г., филмът успява да задържи интереса ви, запазвайки постмодерния натурализъм. Въпреки че оригиналният женски образ на Джейн Остин, Фани Прайс, е изпълнен с мизерия и скучна героиня, Фани Прайс във филма, изиграна от Франсис О’Конър, е изобразена със съдържание и има по-добра личност от романа. Героят на Едмънд се играе от Джони Лий Милър, който е очарователен на екрана.

„Абатството Нортангър“

Режисираната от Джон Джоунс романтична драма от 2007 г. е филм, направен с вкус. Фелисити Джоунс играе Катрин Морланд в тази британска телевизионна филмова адаптация на едноименния роман на Джейн Остин от 1817 г., докато Джей Джей Фейлд играе Хенри Тилни, нейното любовно увлечение. Това е бурна готическа сатира. Сюжетът се върти около младата Катрин, която пътува до Бат, за да живее с някои от семейните си приятели. Там тя среща Хенри Тилни и Джон Торп и открива, че е обект на тяхното внимание. Тя е толкова погълната от зловещите романи, че бавно започва да мечтае за мрачни приключения. Това я кара да си представя реалния живот с готическата романтика в любимите ѝ книги. Фелисити Джоунс перфектно влиза като главнна героиня на „Абатството Нортангър“.

„Любов и приятелство

Кейт Бекинсейл играе красавицата от Регентството в тази адаптация на епистоларния роман „Лейди Сюзън“. Тя е лекомислена, проницателна и хитра вдовица. Опитва се да се насочи към мъжете в опит да намери подходящ съпруг за себе си и дъщеря си. Режисирана от Уит Стилман, в тази прочута оригинална комедийна драма на Amazon от 2016 г. участват и Клое Севини, Ксавие Самюл и Ема Гринуел. Въпреки че не е сред най-популярните творби на Остин, филмът е забавен и остава верен на книгата. Освен това майсторски улавя хумора и остроумието на Остин, вдъхвайки им живот на екрана.


Поръчайте вечните романи на Джейн Остин от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta22q3 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.

[ + ]