fb
10, които...Специални

6 съвета как да останем фокусирани, докато четем

4 мин.

Вече измина повече месец, откакто сме в социална изолация. Да си останеш вкъщи звучи като мечта за читателите, които могат да се отдадат на книжни съкровища, но за много любители на четенето понякога е трудно да останат фокусирани, докато се наслаждават на избраната книга. Постоянният наплив от новини и промените в мерките определно спомагат за отвличане на вниманието ни от четенето. Сайтът Bookriot ви предлага няколко съвета, които може да ви помогнат да не се разсейвате, а да потънете напълно в книжните светове.

 

Използвайте таймер

Може да използвате така наречения метод „помодоро“, който представлява стратегия за по-ефикасно управление на времето. Например, ако изберете да останете фокусиране за 25 минути, след това почивате 5 минути. След четири такива сесии може да си вземете по-дълга почивка от 10 минути.

Дори да не използвате метода помодоро, да фиксирате време, в което ще четете, може да ви помогне да се фокусирате върху самото четене. Когато знаете, че таймерът ще иззвъни след определено време, можете спокойно да се отдадете на заслужена почивка с книга, без да се притеснявате, че трябва да свършите нещо друго. След като изтече времето ви за четене ще дойде ред на всички останали неща. Ако историята ви заплени и не ви се иска да оставите книгата след като времето ви е изтекло, не се притеснявайте просто да изключите алармата и да продължите да се наслаждавате на историята.

 

Отървете се от нещата, които ви разсейват

Може да звучи очевидно, но определено помага. Докато сме си вкъщи, всичко се случва онлайн и съобщенията от различните платформи непрестанно приждатат. Оставете телефона, таблета и лаптопа си в другата стая и се насладете на четенето. Може и просто да си изключите известията, да заклушите чатовете, или дори да спрете интернет връзката за няколко часа. Вярно е, че е възможно след това да си се оказал с няколко задачи повече, но поне си е заслужавало.

 

Слушайте музика за фон

Ако различните шумове или тишината около вас са причината да не можете да се концентрирате върху четивото си, винаги може да си пуснете подходяща музика за фон. В мрежата ще намерите различни компилации за четене, които вършат чудесна работа. Подходящата музика може да ви помогне да усетите историята по-реална и да се пренесете напълно сред страниците на книгата.

Четете според настроението си

Когато четете за удоволствие, е важно наистина да ви се чете такъв тип книга. Ако настроението ви е за криминален роман, а сте подхванали фентъзи, е нормално да ви е трудно да се концентрирате. Избирайте си книги, които ви се четат, а не такива, които някой ви е накарал да прочетете или е престижно да сте прочели. Понякога просто ти се чете сладникъв любов роман и няма нищо лошо в това. Ако сте си избрали книгата според настроението, в което сте в момента, вероятно ще ви е по-лесно да се концентрирате.

 

аудиокнигаОпитайте аудиокниги

Ако досега не сте се докоснали до света на аудиокнигите, подходящият момент може би е точно сега. Спокойно можете да се насладите на различни истории, докато правите нещо друго, което не ангажира ума ви. Аудиокнигите са перфектни докато чистите, тренирате или дори ако не ви се чете, но сте жадни за приключенията, които книгите крият у себе си. Ако не сте сигурни дали аудиокнигите са вашето нещо, може да се възползвате от безплатния пробен период на Storytel.

 

Не е задължително да завършите книгата

Може да е малко нетрадиционен съвет за читателите, но когато не се насилвате да дочетете книги, които не ви харесват или са ви разочаровали посредата, всъщност успявате да четете повече. Вместо да се измъчвате със задачата да дочетете определена книга, която просто не ви върви, може просто да я оставите и да започнете следващата, която вече ви е интересна. Не е задължително да дочитаме всяка книга, която започваме, ако наистина не ни харесва. Вместо това можем да отделим повече време на книги, които ни доставят удоволствие.

Надяваме се тези съвети да ви помогнат да прекарвате повече време в четене на книги, вместо на телефоните си. Сега определено е момент, в който си заслужава да прекарваме време в приказни светове. Екипът на „Аз чета“ ви насърчава да останете у дома с кампанията #ВкъщиСъмИЧета.

Снимки: Pexels